RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Харківського активіста Кирила Яковця звинуватили у публікації замовних матеріалів та ухилянні від мобілізації

Військовий журналіст Сергій Дрозд опублікував скріншоти переписки з головою харківської ГО НОН-СТОП Кирилом Яковцем, з яких випливає, що ця громадська організація публікує замовні статті без перевірок наданої замовником інформації.

Про це пише "Діловастолиця".

За словами Сергія Дрозда, Кирило Яковець ухиляється від служби в ЗСУ, мотивуючи це тим, що повістки, які йому намагаються вручити представники ТЦК, нібито пов'язані з тиском влади на "дисидентів, волонтерів та активістів". Журналіст звернувся до ГО "НОН-СТОП" від імені анонімного замовника, який нібито хоче за гроші опублікувати на майданчиках ГО "Нон-Стоп" "викривальні" (насправді фейкові) матеріали. І отримав згоду від керівника громадської організації Кирила Яковця виконувати таку роботу. Він вказав, що відповідь надійшла швидко і без додаткових умов та верифікації контенту, нібито Яковця влаштували і матеріали, надані "замовником", хоча вони були "бездоказовими і містили відверто фейкову інформацію", і ціна за послуги (500 доларів). За словами журналіста, винагороду Яковець побажав приймати у криптовалюті.

Сергій Дрозд пояснив схему роботи ГО НОН-СТОП, яку описав сам Кирило Яковець.

"Спочатку робиться інформаційний вкид, потім подача заяви про "злочин" і відкриття кримінального провадження проти жертви через суд, публікації з рекламним просуванням, отримання відповідей від силовиків, витягів з ЕРДР і монтаж відео. Головну мету своєї діяльності Кирило Яковець сформулював так: "їхня сильна сторона – не писати правду, а робити ситуацію максимально токсичною та відкривати сотні кримінальних справ". Щоб всі боялися "брати слухавку від фігурантів цих замовних публікацій", - йдеться в матеріалі.

Журналіст зазначив, що Яковець нібито готовий працювати і проти державних органів, активіст згадав у розмові КРАІЛ (Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей), яку пропонував "душити".

Сергій Дрозд закликав правоохоронців звернути увагу на діяльність ГО НОН-СТОП та її керівника Кирила Яковця.

"Кирило Яковець та ГО НОН-СТОП – не борці з корупцією, а процесуальні тролі, які подають сотні заяв і за допомогою відкриття кримінальних проваджень тиснуть на жертв своїх атак. Їхня мета – не викриття корупції і не встановлення істини, а оббріхування жертви і знищення її репутації. Кирило Яковець та ГО НОН-СТОП ведуть вищеописану діяльність за гроші замовників, які отримують нелегально, звісно ж, не сплачуючи податків. Кирило Яковець ухиляється від призову до ЗСУ, цинічно прикриваючись гаслами захисту суспільства, хоча насправді його діяльність є глибоко антисуспільною… До спілкування із паном Яковцем я вважав, що він має бути призваний до лав ЗСУ. Але тепер я змінив свою думку. ЗСУ – це занадто велика честь для нього. Його місце на лаві підсудних", - підсумував Сергій Дрозд.