RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Коли Собор архістратига Михаїла в 2023 році: дата за новим церковним календарем

Щороку православні християни відзначають Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних – цьогоріч свято відбудеться 8 листопада через перехід ПЦУ на новий календар.

Про це повідомляє "Апостроф".

Зазначається, що це свято у народі також називають Михайлів день. Раніше його святкували 21 листопада, а цього року дата свята Собору Архистратига Михаїла змістилася на 13 днів назад.

Ікони, присвячені цьому дню, зображують Архангелів відповідно до їхньої ієрархії та роду служіння. Так, Михайло на них зневажає ногами поваленого Люцифера. У лівій руці у Михайла часто зображена зелена фінікова гілка, а в правій - спис з білою корогвою. Іноді його замінює полум'яний меч із накресленим на ньому червленим хрестом. Вважається, що саме цим мечем Михайло поборов диявола під час його гріхопадіння та повстання на Небесах.

Читайте також: Михайлів день: що категорично не можна робити у свято

Народи, які традиційно сповідують православну віру, не пов'язують із цим днем якихось особливих звичаїв. Але водночас до нього приурочують деякі громадські та сімейні свята, які пов'язані з культом предків, сім'ї та роду.

Традиційно віряни на Михайлів день відвідують церкву й моляться Михаїлу. Також заведено запрошувати до себе гостей, пригощаючи їх різноманітними стравами, зокрема пирогами.

Раніше ми публікували історію свята, традиції, заборони та прикмети.

  • Вас може зацікавити:

День ангела Михайла: гарні листівки

Захист від ворогів видимих та невидимих: сильні молитви Архангелу Михайлу

Новий календар ПЦУ: на які дати у жовтні-листопаді перенесли головні свята