RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Не тільки на Винничині: де ще зафіксували випадки гепатиту А

У Вінницькій області, де через спалах вірусного гепатиту А у лікарнях перебуває 144 пацієнти, посилюють протиепідемічні заходи, заборонивши деякі масові заходи.

Тим часом, як інформує Суспільне, в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають четверо дорослих і троє дітей з гепатитом A. Вони у стані середньої важкості.

Читайте також: В Україні виявили новий варіант коронавірусу, який швидше вражає ослаблений імунітет

На Волині за останні два місяці не було зафіксовано випадків інфікування гепатитом А. Але з початку поточного року у регіоні було виявлено 13 випадків вірусного гепатиту А. Серед хворих було двоє дітей. Торік в Луцькій області реєстрували 32 випадки хвороби.

На Донеччині ситуація з захворюваністю на гепатит A контрольована. Протягом останніх дев'яти місяців в області зафіксували 13 випадків захворювання. Встановлено, що всі вони розповсюджувались побутовим шляхом. У той же час регіон передав на Вінниччину усі наявні вакцини від гепатиту A, оскільки там оголосили надзвичайну ситуацію.

На Одещині тим часом ситуація стабільна. З початку 2023 року медики зафіксували лише два випадки зараження вірусом. Останній спалах гепатиту в області був зафіксований на початку 2021 року у багатодітній родині, коли захворіло 17 людей, з них 16 — діти. До того ж, це був "завізний випадок", адже напередодні родина відпочивала у Єгипті.

На Рівненщині за 10 місяців 2023 року зареєстрували три випадки вірусного гепатиту А. Загалом за останні п'ять років в регіоні не спостерігали зростання захворюваності на цю інфекційну хворобу.

На Кіровоградщині натомість на випадок спалаху особливо небезпечних хвороб підготували лікарні й хворих на гепатит А готові приймати в усіх інфекційних відділеннях області. За 2023 рік в області зареєстрували два випадки вірусного гепатиту А серед дорослих. Останній спалах вірусного гепатиту А в області був у 2010 році, коли у селі Велика Виска зареєстрували 16 випадків, в тому числі дев'ять серед дітей.

На Сумщині цього року вже мають 3 випадки вірусного гепатиту А у Сумському і Конотопському районах. Ці випадки між собою не пов’язані жодним чином. Останній спалах кишкової інфекції в області був у 2019 році, коли захворіло 5 осіб, серед них 1 дитина.

На Хмельниччині не фіксували спалахів на цю хворобу понад 30 років. Єдиними пацієнтами з гепатитом A у 2023 році стали діти десяти, тринадцяти і шістнадцяти років однієї родини ромів, які постійно "кочують" з західної України.

Раніше ми писали, які додаткові щеплення МОЗ рекомендувало зробити українцям.

  • Вас може зацікавити:

Коронавірус – все: ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19

Високі ризики смерті: лікарка пояснила, навіщо дорослим повторно вакцинуватися від правця та дифтерії

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути