RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вражає з перших метрів: фоторепортаж зі Святогірська після звільнення

У вересні 2022 року Святогірськ Донецької області звільнили з під тримісячної російської окупації. Зараз місто майже безлюдне та напівзруйноване. Також постраждали славнозвісні Святогірська Лавра та статуя Артему. Водночас люди повертаються та місто потроху оживає.

Відповідні світлини зробив фотокореспондент "Апострофа" Роман Пєтушков.

Читайте також: У Святогірській Лаврі, обстріляній РФ, моляться за здоров'я глави РПЦ: фото з монастиря

Окупанти захопили Святогірськ 14 червня 2022 року, а ЗСУ звільнили його 12 вересня. Місто та його стан вражає з перших метрів, тут майже немає непошкоджених будинків. Також повністю або частково знищені, потрощені та посічені паркани, вибиті вікна, заміновані узбіччя та знищена дорожня інфраструктура.

Це все наслідки окупації росіянами. Фактично, вони зайняли Святогірськ, але не змогли перейти річку Сіверський Донець. Мости були підірвані, а на іншому березі були стратегічні висоти, з яких ЗСУ могли влучно бити по ворогу.

У місті постраждала знаменита Святогірська Лавра, її обстріляли росіяни ще на початку боїв за Святогірськ. Також постраждала найвища точка незайманого росіянами сусіднього берега, на якій знаходиться Статуя Артему. По ній росіяни теж завдавали ударів.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Крім того, у місті все ще багато знищеної російської техніки, зустрічаються як танки, так і різні БТР та БМП, яких випалювали ЗСУ під час відбиття населеного пункту. Тут все ще не бажано ходити по траві через сотні воронок від снарядів. Можна лише протоптаними стежками та асфальтованим покриттям.

Водночас є й позитивні зрушення. Люди повертаються та лагодять домівки, відкриваються магазини, кафе та сервіси банкінгу, доставки та надання медичної допомоги.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Крім того, вже почали ремонтувати міст до Свято-Успенської Святогірської Лаври, яку неодноразово обстрілювали росіяни. Так, 30 травня 2022 року її було вперше пошкоджено внаслідок ворожої атаки. Тоді загинули двоє монахів та одна монахиня, ще три монахи дістали поранення. 4 червня на території Лаври сталася масштабна пожежа через повторні обстріли загарбників. Полум'я охопило головну святиню монастиря.

Святогірська Лавра підпорядковується Московському патріархату та розташована на високому крейдяному правому березі Сіверського Донця (так звані Святі гори). Там зберігаються мощі преподобного Іоанна, затвірника Святогірського.

Пошкоджень також зазнав монумент Артему на Лисій горі, на правому березі річки Сіверський Донець. Пам'ятник споруджено в 1927 на честь більшовика та засновника Донецько-Криворізької Радянської Республіки Федора Сергєєва (Артема). 6 жовтня 2023 року "пам'ятник радянському партійному і державному діячеві Артему (Ф. А. Сергеєву)" перейменували на "пам’ятник авторства видатного скульптора І.П. Кавалерідзе".

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Раніше ми публікували фоторепортаж, як живе найбільш постраждалий район Ірпеня через рік після звільнення.

  • Вас може зацікавити:

Росіяни вночі вдарили по Святогірську: фото і дані про жертви

Під обстріл окупантів потрапив монастир УПЦ МП: фото та відео

Тепло у квартирах та тиждень без обстрілів: як зараз живе прифронтовий Слов'янськ