RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

ТЦК почали працювати з базою "Оберіг": які є перегиби і що каже закон

Працівники військкоматів останні тижні працюють із базою "Оберіг", інформацію до якої вносять вручну, як і дані про отримання повісток.

Про це пише адвокат Роман Сімутін.

Він зазначив, що фактом "підтвердження" вручення повісток слугують рапорти, акти, доповідні ЖЕКів про вручення з платіжками, фото повістки в дверях тощо.

Читайте: Мобілізувати можуть ще мінімум 50 тисяч: які зміни щодо призову готують в Раді

Окрім того, "ухилянтами" стають чоловіки 20 років, яких за законом навіть не можуть мобілізувати, адже мобілізація дозволена лише з 27 років.

Адвокат зазначив, що зараз підіймають стоси паперів, які колись накопичили та без розбору вносять все до бази. "Не важливо, вручили вам особисто, вставили у двері, вкинули до поштової скриньки з платіжкою на комуналку і т. п. Головне якийсь типу факт вручення", - пише він.

Працівники ТЦК набрали такий темп, що скоро ще й повносять до бази ухилянтів усіх, хто не був у військкоматі, - не виключає він. Проте для суду такі саморобні "вручення" на кшталт просунутого папірця у двері не є доказом, а інформація з бази "АРМОР", з якою працює поліція, не може слугувати доказом провини та розшуку, тому у правоохоронців відсутні підстави для затримання.

"Тому якщо ви дійсно ухилянт – двічі отримали повістки або пройшли ВЛК, отримали повістку на відправку, але не з'явилися – то вас спіймають і покарають", - попереджає юрист. Але коли людині жодного разу ніхто нічого не вручав, є велика ймовірність перемогти у суді, захищаючи свої права.

Нагадаємо, що у Львові працівники обласного Територіального центру комплектування здійснили примусову "мобілізацію" паркувальника.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас зацікавить:

На Закарпатті працівники ТЦК схопили водія автобуса, який привіз дитячу збірну на змагання: подробиці скандалу

У Львові працівники ТЦК "пакували" чоловіка в бус: відео і реакція військкомату на скандал

Викрадають людей з лікарні: на Хмельниччині ТЦК опинився в центрі скандалу, відео