RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Чи можна військовим перевіряти документи в громадян: відповідь юриста

Перевіряти документи в українців можуть лише уповноважені представники Нацполіції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Державної міграційної служби, Державної митної служби, Збройних сил, визначені в наказі коменданта.

Про це DT.UA розповів юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор з Tactical combat casualty care Володимир Романчук.

Читайте також: Мобілізація в Україні: яка є робота у ЗСУ для обмежено придатних і як туди потрапити

Він розповів про те, що комунікація українців із працівниками територіальних центрів комплектування зазвичай починається із вимоги надати документи для "перевірки списку військовозобов'язаних". Але далеко не кожна вимога показати документи є правомірною і її необхідно відразу виконувати.

"Так, представники ТЦК зазвичай посилаються на статтю 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Вона, зокрема, передбачає можливість військового командування перевіряти документи, речі, транспортні засоби, багаж тощо. Або військовослужбовці у зв'язку із законом згадують урядова постанова №1456, яка якраз і регулює порядок перевірки, чи навіть керується наказом начальника якоїсь військової адміністрації" , – розповів Романчук.

За його словами, керівники військових адміністрацій можуть встановлювати обмеження певних конституційних прав та свобод і мають право перевіряти документи.

Романчук розповів про те, що будь-який військовослужбовець не має повноважень вимагати документи. Насправді перевіряти документи можуть лише уповноважені представники Національної поліції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Державної міграційної служби, Державної митної служби, Збройних Сил, зазначені у наказі коменданта. Вищезгаданий наказ військовослужбовці зобов'язані надати на вимогу громадянина.

Він також наголосив, що захист держави є не довільним правом, а обов'язком, передбаченим статтею 65 Конституції України.

"Ухилення від його виконання є не лише порушенням закону, а й ганебним вчинком. Тому описані далі алгоритми та вказівки покликані не стати “путівником ухиліста”, а зробити мобілізаційні процеси більш зрозумілими, а від того законнішими та ефективнішими”, - резюмував юрист.

Раніше ми розповідали, що в Україні посилюють мобілізацію.

Вас може зацікавити:

Тільки через ТЦК: як діють нові правила перевірки чоловіків на кордоні

Як за законом, повинні вручатися повістки: у ТЦК розсіяли 10 міфів.

Влада готує посилення мобілізації в Україні: торкнеться майже всіх

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, що напала на нас. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.