RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Загальна мобілізація: кого з чоловіків першочергово призвуть у грудні

В Україні вчергове продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію до лютого наступного року, а отже чоловіки і надалі отримуватимуть повістки із військкоматів.

Кого можуть мобілізувати у грудні розповідає "Апостроф" із посиланням на закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Так, мобілізувати можуть військовозобов’язаних та резервістів від 18 до 60 років. Втім, якщо чоловік віком від 18 до 27 років не пройшов строкову службу, його примусово мобілізувати не мають права.

Читайте також: Влада готує посилення мобілізації в Україні: торкнеться майже всіх

У грудні 2023 року повістку можуть отримати:

  • придатні та обмежено придатні від 27 до 60 років, із досвідом військової служки або без;
  • придатні та обмежено придатні від 18 до 27 років, які перебувають у запасі чи резерві після строкової служби, навчання у виші або військової кафедри;
  • придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 60 років - за контрактом;
  • чоловіки до 60 років, яких знято з військового обліку;
  • чоловіки від 18 до 60 років, яких знято з військового обліку та які не мають права на відстрочку і не скоювали тяжких злочинів.

Варто зазначити, що у листопаді депутати ініціювали законопроєкт, згідно із яким дозволяється мобілізувати 30% від кожного підрозділу правоохоронних органів на період до 6 місяців. Ці зміни передбачають можливість ротації серед військовослужбовців, які були призвані під час мобілізації та служать більше, ніж пів року. Проєкт закону ще не отримав остаточного затвердження.

Раніше ми писали, чи можна військовим перевіряти документи в громадян.

  • Вас може зацікавити:

Тільки через ТЦК: як діють "нові правила" перевірки чоловіків на кордоні

Як по закону мають вручатись повістки: в ТЦК розвіяли 10 міфів

"З інвалідністю не бажаєте?": в Україні викрили нову схему ухилення від мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.