RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як ворожити на день святої Катерини: ритуали на долю, нареченого і гроші

Щороку православні віряни відзначають День святої великомучениці Катерини. Цьогоріч, через перехід ПЦУ на новоюліанський календар це свято припадає на 24 листопада.

Що це за свято, про ритуали та обряди розповідає "Апостроф".

Великомучениця Катерина вважається покровителькою жіночої долі та пологів. Саме через це майже всі ворожіння у цей день пов'язанні із визначенням судженого та дати весілля. Цікаво, що на відміну від інших свят, навіть священнослужителі закривали очі на ворожіння. Вважалося, що передбачати свою долю у період "від Катерини до Варвари" нічого поганого зробити не може. А от ворожіння після Різдва були темними і небезпечними.

Так, вранці, 24 листопада дівчата разом йшли до церкви, аби поставити свічку біля ікони святої Катерини. Після цього вони починали готуватися до вечорниць. З настанням темряви дівчата об'єднувались, щоб провести кілька обрядів. На свято Катерини існує безліч варіантів ворожіння, але є кілька найбільш популярних.

Читайте також: Не купуйте нічого, щоб потім не шкодувати: яке свято і що не можна робити 23 листопада

Квітуча вишня

Для цього ворожіння потрібно потайки вночі пробратися до чужого саду та зрізати з вишневого дерева гілочку. Повернувшись додому, її потрібно поставити у воду та дочекатися Різдва. Якщо на це свято гілочка зацвіте – рік буде вдалим та щедрим.

Перстень чи хрест

Під час вечорниць одній із дівчат потрібно розкласти на столі кілька дрібних предметів: стрічку, перстень, ляльку, хрестик і тому подібне. Після цього накрити предмети тарілками та запропонувати подругам вибрати будь-яку із них. Перевернувши тарілочки, кожна із дівчат дізнається, чого варто чекати у наступному році. Якщо випадає лялька – варто чекати на поповнення, каблучка свідчить про скоре весілля, а стрічка навпаки натякає та не що на одруження чекати ще досить довго. Найстрашнішим символом є хрестик, що означає тяжкі випробування.

Ворожіння зі скибкою хліба

Напередодні свята, 23 листопада, необхідно покласти під подушку скибочку хліба та сказати: "Наречений-ряджений, приходь до мене поїсти". Чоловік має приснитися дівчині.

Ворожіння проти ночі

На ніч перед 24 листопада потрібно підготувати 12 листочків паперу із написаними на них чоловічими іменами, при цьому залишивши один листочок порожнім. Після цього, листочки перемішати та покласти під подушку, а вранці – навмання витягнути один із них. Написане ім'я і буде іменем майбутнього чоловіка. Якщо ж листочок буде порожнім, значить весілля чекати не скоро.

Ворожіння під вікнами

Для цього ворожіння потрібно підійти до вікон сусідів та підслухати розмову. За змістом розмови можна зрозуміти, що чекає дівчини наступного року.

Раніше ми писали, коли Водохреще у 2024 році.

  • Вас може зацікавити:

Святий Миколай прийде раніше: коли улюблене свято дітлахів у 2023 році

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Різдвяний піст-2023 за новим церковним календарем починається раніше: які його дати