RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Затримання поліцією на вимогу ТЦК: адвокат відповів, наскільки це законно

Уряд нібито надав поліції повноваження для затримання громадян на вимогу військкоматів, натомість юристи запевняють, що такі дії неможливі.

Про це пише адвокат Роман Сімутін.

Він зазначив, що згідно з Постановою Кабміну №1487, національна поліція за зверненням РТЦК здійснює адміністративне затримання та доставлення осіб, які вчинили правопорушення, передбачені статтями 210 та 210–1 КУпАП.

Читайте: "Програма дала збій": під Одесою зі стріляниною схопили ухилянтів, фото

Натомість у додатку №20 йдеться, що поліція може доставляти громадян, які вчинили адміністративні правопорушення до РТЦК для складання протоколів, але не затримувати.

Юрист наголошує, що доставлення здійснюється для складання протоколу. В пункті ж 56 постанови зазначено, що поліція здійснює затримання та доставляння за вчинення правопорушення.

"А правопорушення вважається вчиненим, коли щодо вас винесено постанову. Тобто спочатку складається протокол, аналог такої собі підозри, а потім виноситься постанова, відповідно до якої вас визнають винним у вчиненні правопорушення. А звідки поліція може знати, що саме ви вчинили подібне правопорушення, якщо вона не уповноважена такі виявляти? Тож розуміючи правові наслідки надання повноважень затримувати, у пункті 56 норму залишили, а в Додатку 20 – прибрали", - пояснив адвокат.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки українців втекли за кордон від мобілізації.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.


  • Вас зацікавить:

У Львові працівники ТЦК силоміць забрали паркувальника з роботи: відео і всі подробиці

Лазівок для ухилянтів стане менше: яких змін очікувати з мобілізацією-2024

Рахунок іде на сотні: де найчастіше та які вироки виносять "ухилянтам"