RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Рахунок іде на сотні: де найчастіше та які вироки виносять "ухилянтам"

В Україні суди винесли обвинувальні вироки кільком сотням "ухилянтам" від мобілізації. Серед поширених причин ухилення – травми та діти. Найчастіше вироки виносяться у західних областях країни.

Про це свідчать дані в Єдиному реєстрі судових рішень.

Читайте також: Чи потрібно йти у військкомат при врученні повістки не за місцем реєстрації: юрист пояснив нюанс

У деяких із судових рішень розкрито причини того, чому обвинувачений вирішив уникнути загальної мобілізації. Це кримінальне правопорушення передбачено ст. 336 КК України. Санкція статті передбачає позбавлення волі від 3 до 5 років.

Як розповіли в Закарпатській обласній прокуратурі "ТСН", рахунок кримінальних проваджень у регіоні за "ухилянтами" йде на сотні. З 24 лютого 2022 року по кінець березня 2023 року – 380 таких проваджень, з яких понад 90 громадян вже засудили.

"Часто судді ухвалюють щодо таких осіб рішення про призначення їм "умовного" покарання, тобто позбавлення волі зі встановленням іспитового строку. Така практика поширена тоді, коли особи є несудимими і не притягувалися до кримінальної відповідальності раніше. В іншому випадку громадян засуджують до реальної міри покарання", - зазначила речниця прокуратури Катерина Хижняк.

Так, наприкінці березня в Мукачеві Закарпатської області за цією статтею засудили до 5 років позбавлення волі батька двох неповнолітніх дітей, який також утримує матір-пенсіонерку. Після проходження ВЛК та визнання його придатним, чоловік письмово відмовився від призову через те, що на його утриманні перебувають двоє дітей 6 років та 1,5 місяця, на момент заяви дружина була вагітна другою, а також з ним живе його літня мати. Суд прийняв його щире каяття і призначив 3 роки умовно.

Як поінформувала Катерина Хижняк, на Тячівщині 40-річного мешканця смт. Буштино райсуд визнав винним та засудив до 3 років ув'язнення за цією статтею. Причина ухилення - погляди чоловіка "суперечать тому, щоб брати зброю в руки, вбивати та ненавидіти людей", а також скаржився на своє здоров'я.

Наприкінці січня Маневицький суд Волинської області засудив потерпілого від аварії на ЧАЕС місцевого жителя, який ухилявся від мобілізації, на три роки позбавлення волі. Як виявилося, він має захворювання нервової системи – синдром Рейно, а його брат, який є бійцем ЗСУ, зараз у полоні. Суд взяв до уваги щире каяття обвинуваченого і призначив чоловікові рік випробувального терміну.

Наприкінці 2022 року в Маневицькому суді вже інший обвинувачений зазначив, що у нього травма руки, але черговий РТЦК СП проігнорував його і тому чоловік вирішив не йти до збірного пункту. Суд покарав цього чоловіка трьома роками в'язниці з випробувальним терміном в один рік.

Також є і "ухилянти", кому на час слідства було призначено домашній арешт. Так, у Соснівському районному суді Черкас від 16 листопада 2022 року експедитор однієї з фірм ухилився від мобілізації після отримання повістки, розписався за її вручення, проте не з'явився на місце призову. Йому призначили три роки позбавлення волі із дворічним випробувальним терміном.

Але не всі вироки суди виносили з умовним покаранням. На початку 2023 року Охтирський міськрайонний суд призначив три роки в'язниці офіцеру запасу, що ухиляється від мобілізації. Його заарештували у залі засідань. Чоловік не визнав своєї провини, а причиною ухилення назвав хворе коліно, яке вирішив лікувати замість того, щоб піти на службу.

Нагадаємо, що військовий стан та загальну мобілізацію в Україні продовжили до 20 травня 2023 року.

  • Вас може зацікавити:

Денна форма не допомогла: на Харківщині суд мобілізував студента ВНЗ

Відстрочка від мобілізації до української армії: в яких випадках її можуть анулювати

Чи можуть з "білим квитком" призвати до армії та випустити за кордон: важливі нюанси

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.