RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Водії на польському кордоні хочуть евакуюватися в Україну

Евакуюватися в Україну висловили бажання близько 20-ти водіїв фур, які застрягли у Польщі на кордоні через протест польських перевізників.

Про це, як пише Укрінформ, у польському Дорогуську повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

"На сьогодні є близько 20 водіїв, які зголосились й написали про те, що мають бажання поїхати в Україну на певний період часу", - повідомив посадовець.

Читайте: Поліція Польші закликає припинити блокаду кордону з Україною: що відомо

Він підкреслив, що блокада кордону завдає збитків не тільки Україні, але і Польщі та іншим країнам ЄС. Наразі Україна отримує через територію сусідньої Польщі приблизно третину всього, що потрібно для енергетичного сектора країни.

Деркач підкреслив, що коли цистерни з паливом тривалий час не можуть перетнути кордон і стоять в чергах, то це становить значну проблему для енергетичної системи України.

Окрім того, на кордоні застрягли фури гуманітарною допомогою, які страйкарі обіцяли не затримувати і пропускати поза чергою. Наразі усі випадки перешкоджання у перетині цистерн з паливом і гуманітарною допомогою задокументовано.

За словами Деркача, українська сторона здивована, чому польська місцева влада продовжує дозволи протестуючим на блокаду кордону, наголосивши, що дії протестувальників і місцевої влади не створюють належних передумов для розв'язання проблеми.

Читайте: Блокада кордону з Україною: депутат від партії Туска підтримав страйкарів

Генеральний консул України в Любліні Олег Куць зазначив, що основною метою візиту української делегації на кордон була моральна підтримка українських водіїв, передача їм найбільш необхідного, зокрема води та харчів, а також запевнення, що українська держава намагається зробити все можливе, щоб якомога швидше розв’язати проблему. Українська сторона зібрала інформацію про те, хто з українських водіїв хоче евакуюватися з кордону.

Нагадаємо, що Україна надсилала Польщі офіційну ноту з наполегливим проханням не допустити обмеження польськими перевізниками руху вантажівок через кордон.

  • Вас зацікавить:

Блокада кордону із Польщею: у черзі помер водій-українець, відео

Блокада польського кордону: у чергах помер ще один українець

У Брюсселя уривається терпець: Польщу можуть покарати за блокування кордону України