RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Майже дві третини молоді готові долучатися до локального волонтерства – опитування від БУР

партнерський матеріал

64% молодих українців віддають перевагу волонтерству в межах власної громади. Третина з тих, кого опитували, бере участь у волонтерських проєктах декілька разів на тиждень. Інвестування у молодіжні проєкти і їхнє залучення у волонтерські ініціативи може стати стимулом для соціальних змін та прогресу у громадах.

Такі дані наводить громадська організація "Будуємо Україну Разом".

БУР провели анкетування, в якому взяли участь 250 молодих людей з 17 областей України, аби виявити, як залучити молодь до локального волонтерства, скільки часу вони готові приділяти, чи готові до допомоги іншим громадам, що мотивує їх до участі в ініціативах. 27% визначили волонтерство як ключовий спосіб зробити внесок у спільноту, а 23,7% бачать, як громада змінюється з їхньою допомогою.

"Коли такий великий відсоток молоді прагне змінити свою громаду на краще, потенціал для позитивних змін у громадах є величезним… Ентузіазм до волонтерської роботи серед української молоді є перспективним для майбутнього поширення громадської діяльності у різних регіонах України. Тому протягом майже 9 років БУР підтримує волонтерський рух і активно розробляє структуру для взаємодії громадського, державного та донорського секторів", - поділилась Анастасія Драчук, керівниця проєктів БУР.

Фото: Анастасія Драчук, керівниця проєктів БУР

У рамках проєкту "Партисипативне відновлення: інструменти та практики для зміцнення спроможності громад" за підтримки U-LEAD, що охоплює 65 громад 10 областей, спостерігається підвищений інтерес з боку міських та сільських адміністрацій до залучення молоді у розвиток громад. Громади у прифронтових та деокупованих регіонах працюють з питаннями заходівдля молоді щоб безпечно та ефективно залучити їх до життя громади. Важливим аспектом проєкту є підтримка місцевих спільнот: у межах проєкту відбулось 20 БУРчиків — це волонтерські активності на 1-3 дні. Крім відновлення укриттів і покращення громадських просторів, увага приділяється і створенню центрів психологічної підтримки. Так 8-10 волонтерів за вихідні встигають об’єднати навколо спільного проєкту державний сектор, молодь, а також місцевих жителів.

Результати опитування підкреслюють потребу громад залучати молодь до підтримки військових та ветеранів, веденні комунікацій локальних організацій, роботи у гуманітарних штабах і проєктах із реконструкції житла. Готовність молодих людей до волонтерства — ресурс, який, якщо його реалізувати, може сформувати фундамент для національної стійкості та солідарності.

ГО "Будуємо Україну Разом" - всеукраїнська громадська організація, яка підтримує розвиток молоді в Україні за допомогою волонтерських ініціатив та неформальної освіти. Зосереджуючись на розбудові демократичних цінностей і стимулюванні громадянської залученості, організація пропагує активну роль молоді у формуванні державних інституцій на локальному та національному рівнях. Волонтерська робота виступає не лише як інструмент залучення до суспільних процесів, але й як засіб розвитку громадянської свідомості та соціальної відповідальності.

Більше про проєкти та можливості БУР - на сайті та у Instagram, Facebook та Telegram.

Публікація була підготовлена за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її автора та не обов'язково відображає позицію Програми "U-LEAD з Європою", Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії.