RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На Закарпатті чоловік виграв суд у справі про ухиляння від мобілізації: всі подробиці

На Закарпатті суд виправдав чоловіка, якого спершу запідозрили в ухиленні від мобілізації – представники ТЦК допустили технічну помилку.

Про це повідомляє "zaxid.net".

Інцидент стався наприкінці листопада 2023 року. Зазначається, що ще на початку повномасштабного російського вторгнення, 26 лютого 2022 року раніше судимий мешканець прикордонного села Топчино, Закарпатської області, Іван Д. повернувся додому із Києва, де був на заробітках. Його затримали на вулиці та привезли до військкомату, де він, буцім-то, пройшов ВЛК та був визнаний придатним до служби. Втім, на відправлення у військову частину чоловік не з'явився через що щодо нього порушили кримінальну справу за фактом ухилення від мобілізації.

Проте, коли справа дійшла до суду, обвинувачений заперечував свою провину та розповів, як було насправді. За його словами, ВЛК він не проходив, чоловіка лише запитали про його захворювання, на що той відповів, що має вроджену ваду серця та проблеми із психікою. Крім того, зазначив, що перебуває на обліку у лікаря-нарколога.

Читайте також: Влада готує посилення мобілізації в Україні: торкнеться майже всіх

Після цього його відпустили додому, повідомивши, щоб він прийшов наступного дня. Водночас конкретна година зазначена не була, як і не було вручено письмового повідомлення. Обвинувачуваний стверджує, що мобілізаційне розпорядження він не отримував та в документі не підписувався.

Суд встановив, що у мобілізаційному розпорядженні справді відсутній час, коли Івану Д. потрібно з’явитись у військкомат. У контрольному талоні стоїть підпис обвинувачуваного, але відсутня дата та час отримання мобілізаційного розпорядження.

Працівники військкомату допустили технічну помилку під час заповнення мобілізаційного розпорядження та не склали акт про відмову Івана Д. від отримання повістки. Справу розглянув суд, який вивчив усі матеріали і вирішив закрити кримінальну справу щодо ухилення від мобілізації Івана Д., вважаючи його невинуватим.

Раніше ми писали, що суд на Черкащині виніс вирок чоловіку, який ухилився від мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Лазівок для ухилянтів стане менше: яких змін очікувати з мобілізацією-2024

Рахунок іде на сотні: де найчастіше та які вироки виносять "ухилянтам"

У Запоріжжі судитимуть ухилянта від мобілізації: що йому загрожує

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.