RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Реальні вироки та умовні терміни: як в Україні карають ухилянтів від мобілізації

В Україні триває загальна мобілізація і, якщо деякі категорії громадян не можуть бути призвані примусово, то ухилення від мобілізації може спричинити як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Про це пише "24 канал".

Читайте також: Нова оригінальна хвиля мобілізації в РФ: жінки замінили чоловіків

Вироки за ухилення від мобілізації

Насамперед порушника притягнуть до адміністративної відповідальності. До таких правопорушень належать:

  • псування військово-облікових документів або втрата їх з необережності - штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 51 гривні до 119 гривень.
  • порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку – загрожує штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 3 400 до 5 100 гривень.
  • Скасувати ухвалу про притягнення до відповідальності можна лише в судовому порядку. Для цього необхідно подати позов проти ТЦК та СП.

    Кримінальна відповідальність настає у кількох випадках. Найпоширеніша стаття 336 - ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. За це загрожує позбавлення волі від 3 до 5 років.

    Альтернативний умовний термін

    Реальне покарання можна замінити умовним терміном. Він може тривати від шести місяців до трьох років або від року до двох. Так, ухилянт, який отримав "умовний" термін, повинен виконувати покладені на нього обов'язки та не вчиняти інших кримінальних правопорушень. У разі скоєння нового злочину - випробувальний термін скасують і його заберуть до в'язниці.

    Скасувати ухвали військкоматів може суд

    Повістка складається з двох частин – сам документ і лист, де розписується військовозобов'язаний. Якщо військовозобов'язаний не прибув до військкомату, його притягають до адміністративної відповідальності. Для цього начальник ТЦК та СП виносить постанову. Такі постанови часто скасовують на підставі порушення процедури розгляду адміністративної справи. Або, якщо немає підстав, що ця людина отримувала повістку.

    Раніше "Апостроф" повідомляв, що чоловіків, звільнених у запас через наявність рідних з інвалідністю 1-ї чи 2-ї групи, вже у липні можуть повторно призвати до лав ЗСУ.

    Вас також може зацікавити:

    Скільки жителів Києва та області ухилилося від мобілізації за рік: у поліції озвучили кількість кримінальних справ

    Підробляли документи ухилянтам: співробітники ТЦК на Донеччині підуть під суд

    Призову в Україні не буде? Рєзніков анонсував реформу роботи військкоматів

    В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.