RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Зрадник, хабарник і скандаліст: головні факти біографії Іллі Ківи

Ілля Кива, якого сьогодні, як стверджується, ліквідувала СБУ, народився 2 жовтня 1977 року у Полтаві.

Про земний шлях зрадника-пасіонарія пише "Апостроф".

Ілля Кива встиг у 16 років стати батьком, а згодом отримати диплом педагога-психолога. Але після цього він починає працювати головним бухгалтером одного з ТОВ та пропрацювавши там три роки, він перейшов на роботу до "Донецької залізниці", посівши посаду інженера-технолога.

Пізніше Кива стає керівником промивально-пропарювальної станції "Новозолотарiвка" під Лисичанськом й одночасно він встигає вчитися заочно у Харківській юридичній академії, після чого у 2009 році стає правознавцем.

Читайте: Підроблені довідки і відверта брехня: що не так з дисертацією Киви і якої думки про неї вчені

Наступного року Кива працює заступником начальника відділу ремонту та будівництва великої кільцевої дороги у облавтодорі Київщини. Але вже у 2011 році чоловік став заступником начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області. Наприкінці вересня його затримали за отримання хабаря у розмірі 1500 доларів від місцевого бізнесмена.

Як йдеться у вироку Октябрського районного суду Полтави від 24 грудня 2013 року, 19 вересня 2011 року відомство провело "ревізію" у ювелірному магазині, де виявило неналежним чином оформлені етикетки на 6 коштовностей. За це Управління виписало штраф у розмірі 186 975 гривень, тобто понад 23 000 доларів. 23 вересня власник ювелірки прибув до офісу Киви, щоб владнати справу, де останній запропонував знизити розмір штрафу до 1500 доларів, що еквівалентно 12 000 грн.

Віддати хабар потрібно було рідному брату Іллі Киви – Дмитру. Сплата відбувалася у два заходи – спочатку хабарник отримав 5000 гривень, потім, за кілька днів, ще 7000 гривень. Під час другого траншу Дмитро Кива був затриманий міліцією. Був затриманий і сам Ілля Кива, який був арештований на 2 місяці.

Читайте: Страждалець від науки: одіозний політик і кандидат наук Ківа порівняв себе з Галілеєм

Ілля Кива свою вину визнав, натомість заявив, що вимагав хабаря не для себе, а для свого керівника, який начебто й був організатором злочину. Слідчі цю версію відкинули, але розслідування тривало до грудня 2013 року, коли підозрюваного визнали злочинцем, присудили відшкодування витрат на процес у розмірі 10 200 гривень, але через довідку про другу групу інвалідності вирішили не ув'язнювати.

Вже у серпні 2014 року справу Киви було переглянуто й корупціонера амністували.

Під час судового процесу Кива переїхав до Києва, хоча підписка про невиїзд, яку він дав, та домашній арешт такого права йому не давали. У жовтні 2013 року він висунув свою кандидатуру в народні депутати під час довиборів у 223 окрузі, ставши одним з численних "технічних кандидатів", таким чином посприявши перемозі провладного кандидата Віктора Пилипишина.

Після "вдалого дебюту" у політиці Ілля Кива стає активістом Майдану, влившись у лави "Правого сектору". Журналіст-розслідувач Володимир Бойко зазначав, що Кива був завербований СБУ, ставши агентом Департаменту захисту національної державності. Завдяки роботі у якості сексота Киві начебто пообіцяли вирішення проблем з законом.

Читайте: Я в першу чергу чоловік: скандальний Ківа вилаявся матом під Радою, відео

Після перемоги Революції Гідності Ілля Кива стає довіреною особою Дмитра Яроша на президентських виборах. А далі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков присвоює засудженому корупціонеру з довідкою про психопатію звання майора міліції та доручає сформувати у Полтавській області добробат, що дуже обурило місцевих активістів.

Після прибуття під Маріуполь підлеглі повстали проти командира, вчинивши бунт. Киву зняли з посади, а добробат розформували. Сам же винуватець події у грудні 2014 року став заступником начальника Головного управління МВС України в Донецькій області.

Вже влітку 2015 року Арсен Аваков переводить Киву заступником обласного Главку до Херсонської області, де останній відповідав за боротьбу з наркотрафіком.

Після кількох місяців роботи на Херсонщині міністр МВС переводить Киву до Києва на посаду керівника Департамента протидії наркозлочинності, де очільник "наркоконтролю" став зіркою соціальних мереж.

Читайте: По ньому психлікарня плаче: мережі підірвало відео Ківи з салютом в річницю вбивства Бандери

Перед реформою МВС, у квітні 2016 року Кива з позором був звільнений з правоохоронних структур, оскільки у інтерв'ю проросійському виданню "Страна" він хизувався тим, що користувався послугами елітних повій та звинуватив керівництво добробату "Артемівськ" у контрабанді наркотиків.

Після звільнення Кива перевівся до Нацгвардії, а згодом став одним з радників Авакова.

У 2017 році він отримав звання магістра права та диплом Київської академії МВС, здійснив рейдерське захоплення "Соціалістичної партії України", усунувши від керівництва Сергія Капліна.

У 2019 році Ілля Кива потоваришував з проросійським політиком Вадимом Рабиновичем та потрапив у прохідну частину списку "ОПЗЖ".

Читайте: Ілля Кива засвітився у справі про "відмивання" грошей генерала РФ: фото та деталі розслідування

На початку 2022 року Ілля Кива залишив межі України, спочатку опинившись в Іспанії, а згодом вигулькнувши у Росії, де на кремлівському телебаченні та на своєму телеграм-каналі поширював різноманітні фейки.

Нагадаємо, раніше Кива заявляв, що очільник ГУР МОУ Кирило Буданов загинув, а в Україні з ним показують змонтовані інтерв'ю.

  • Вас зацікавить:

Працювала СБУ: нові подробиці вбивства Іллі Киви в Підмосков'ї

Чиє бажання виконав святий Миколай? Меми і фотожаби на вбивство Іллі Киви

Багато хто знав його в обличчя: перші фото з місця вбивства Іллі Киви