RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Українці масово залишають Румунію: що стало причиною

Українські біженці, які знайшли тимчасовий притулок на території Румунії, почали активніше повертатися додому. Для цього є низка причин.

Про це повідомляє newspascani.com.

Читайте також: Де в ЄС найбільше працевлаштованих українців: дані інфографіки

Декілька днів тому українські біженці мітингували перед Міністерством фінансів Румунії, скаржачись на затримку соціальних виплат з початку літа. Якщо до травня 2023 року кошти за розміщення та харчування нараховувалися власникам житла, то відтоді – безпосередньо українцям. Для цього вони мають шукати роботу та реєструвати своїх дітей до шкіл цієї країни.

Українці розповідали про те, що навіть працюючи офіційно, вони не здатні сплатити за оренду житла. Грошей вистачає виключно на харчування.

Крім того, біженці розповідають про те, що до їхніх дітей дуже несправедливо ставляться у школах. Учні не розуміють румунську мову, але програму для них не адаптують, допомоги вони не отримують.

У місті Яси, поряд українським кордоном, зазначили, що відтік біженців зростає перед зимою. Так, у червні до шкіл міста було зараховано 210 українців, що було однією з умов отримання виплат 2000 леїв на місяць (що становить 402 євро). На початку листопада кількість дітей становила лише 96 осіб.

Діти, які розуміють румунську мову, ходять на уроки. Але багато родин повернулися на територію України, бо у їхній школі повернулися до очного навчання.

За інформацією громадських організацій, у Румунії залишаються сім'ї, які вже адаптувалися до життя у цій країні. Але багато людей покинули, бо не змогли справитися з фінансовими труднощами. З настанням зими витрати лише збільшуються, тому ситуація стає ще складнішою.

Координатор Соціального центру для сімей з України Лучіан Григореску повідомив про те, що в Яссах залишилася частина біженців, якими займається організація, але решта повернулася додому – як через брак грошей, так і через страх за освіту дітей.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що з січня минулого року по червень 2023 року понад 50 мільйонів разів громадяни перетнули державний кордон України.

  • Вас також може зацікавити:

Майже вдвічі, ніж рік тому: зросла кількість українців, які не повернуться додому після війни

Польща перестане допомагати біженцям з України у 2024 році: що відомо

52 мільйони не буде ніколи: демографи озвучили кількість населення України за 10 років