RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Мобілізація в Україні: хто зі студентів втратить право на відстрочку

Наразі перевага студентів-чоловіків дуже помітна в магістратурі: 65% контрактників – чоловіки. Саме тому студентам, які здобувають другу вищу освіту, можуть скасувати відстрочку від служби в ЗСУ.

Про це розповів заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький в ефірі "Українського радіо".

Читайте також: Мобілізація по-новому: скільки призовників можна зібрати серед поліцейських і за партами університетів

"На сьогодні пропозиції, які стоять перед Верховною Радою, фактично зводяться до того, що якщо особа здобуває такий рівень освіти вперше, то їй може бути надана відстрочка. Якщо ж ти вже маєш, наприклад, магістерський рівень, то подвоєння того самого рівня не дає відстрочки", – зазначив Винницький.

Заступник міністра розповів, що переважна більшість студентів на бакалавраті мають вік від 18 до 21 року. Однак в магістратуру вступають вже старші чоловіки, які вже досягли призовного чи мобілізаційного віку. Винницький зауважив, що наразі мобілізаційний вік – 27 років, проте є ухвалений Радою закон, який передбачає його зниження до 25 років. Президент України його ще не підписав.

Заступник міністра зазначив, що часто люди використовують вищу освіту як засіб уникнути військової служби. З цієї причини наразі у Верховній Раді є декілька ініціатив, як з цим впоратися.

Нагадаємо, на Закарпатті спіймали ухилянта, який вже вчетверте намагався незаконно перетнути кордон.

  • Вас також може зацікавити:

Петиція про мобілізацію чиновників набрала потрібну кількість голосів: тепер її має розглянути Зеленський

Чи можуть ухилянтам блокувати банківські картки: юрист розставив всі крапки над "і"

Наскільки законно шукати призовників вдома: коментар юриста

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.