RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Українцям готують нові правила мобілізації: що пропонують в Раді

Верховна Рада працює над великим проектом закону про мобілізацію, у якому хоче місцеву поліцію та владу зробити учасниками цього процесу, а ще забрати "бронь" у студентів-здобувачів другої вищої освіти.

Про це повідомило видання "NV", з посиланням на власні джерела.

Читайте також: Посилення мобілізації торкнеться освітян: що робити тим, хто працює не на повну ставку

Зокрема, в робочому варіанті законопроєкту про мобілізацію, яке видання отримало від одного з представників комітету ВР з питань нацоборони та розвідки, передбачається, що студенти, які здобувають другу вищу освіту і навчаються за денною або дуальною формами, мають право на відстрочку, але тільки до завершення навчального року.

Також, у період дії воєнного стану громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу і пред’являти їх на вимогу уповноваженого представника ТЦК або поліцейського.

Що стосується призовників, військовозобов'язаних та резервістів, то вони тепер мають повідомляти органи не лише про те, де вони перебувають на військовому обліку, зміну сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, роботи чи посади, а й про зміну номерів засобів зв’язку та адреси електронної пошти у 7-денний строк. А ще, у разі полишення свого місця проживання, ВПО зобов’язані стати на військовий облік у ТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

Що стосується військових, які служать в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, то вони повинні переміщуватися на інші посади до військових частин через три місяці служби в ТЦК. Повторне призначення до ТЦК можливе у порядку просування по службі, але не раніше ніж через три роки.

Ось ще кілька ключових змін, які пропонують впровадити депутати:

  • військові, які беруть безпосередню участь у відсічі збройної агресії проти України, підлягають ротації для відпочинку та відновлення боєздатності не пізніше ніж через три місяці безперервної участі;
  • військові строкової служби звільняються з військової служби у запас у термін, що не перевищує шість місяців;
  • громадяни, яких визнали обмежено придатними до військової служби до набрання чинності закону, підлягають повторному медичному обстеженню протягом шести місяців;
  • після звільнення з полону військовому має надаватися додаткова відпустка зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів без поділу на частини;
  • додаткова відпустка має надаватися військовим, які після введення воєнного стану проходили протягом 24 місяців безперервну військову службу, брали безпосередню участь у бойових діях не менше 12 місяців та виявили бажання для подальшого проходження військової служби.

До того ж законопроєкт пропонує розширити повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері оборони. До їхніх обов’язків хочуть додати, зокрема:

  • забезпечення організації призову громадян на військову службу за призовом осіб офіцерського складу та альтернативну (невійськову) службу, підготовки молоді до військової служби;
  • забезпечення на території відповідних населених пунктів ведення персонально-первинного військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, забезпечення бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час;
  • організація та участь у здійсненні заходів, пов’язаних з підготовкою і виконанням завдань територіальної оборони, на відповідній території;
  • забезпечення планування та проведення мобілізаційної підготовки, заходів мобілізації та демобілізації на території відповідних населених пунктів.

Окрім того, органи та підрозділи, що входять до системи поліції, мають брати участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов'язаних та резервістів спільно з представниками ТЦК, а також здійснювати адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення.

Раніше ми писали про те, що в "Дії" може з'явитись аналог військового квитка.

  • Вас також може зацікавити:

Родини йдуть на цинічні кроки: адвокат розповіла про "модну", але недієву схему ухилення від мобілізації

В Україні ще одній категорії військовозобов'язаних можуть дати відстрочку і право на звільнення

Замість демобілізації три місяці відпустки: нардепка розкрила деталі нового законопроєкту