RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Посилення мобілізації торкнеться освітян: що робити тим, хто працює не на повну ставку

Верховна Рада розробляє законопроєкт про мобілізацію, у якому планують прописати норму призивати до ЗСУ співробітників сфери освіти, які працюють не на повну ставку.

Про це пише Фокус.

Читайте: Родини йдуть на цинічні кроки: адвокат розповіла про "модну", але недієву схему ухилення від мобілізації

Як зазначив голова Комітету Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, направлення на фронт вчителів, викладачів, лікарів та інших важливих для суспільства фахівців — це "погана історія".

Бабак переконаний, що відстрочку від призову справедливо давати викладачам, які працюють щонайменше на 0,75 ставки. Такий показник зайнятості означає, що ЗВО — основне місце роботи людини та за родом діяльності вона насамперед викладач.

Утім, багато українських викладачів працюють не на повну ставку, адже для них немає нормального навантаження. І якщо людина викладає у двох університетах на пів ставки, відстрочку від військової служби вона не отримає.

Адвокат у сфері військового права Євген Зурнаджи зазначає, що закон вдарить по українській системі освіти, адже щоб установі отримати акредитацію, їй потрібно мати штатну кількість академічного складу — докторів і кандидатів наук.

"Багато ЗВО ризикують втратити акредитацію через мобілізацію викладачів. Вчений професорський склад до війни налічував кілька тисяч осіб, рештою закривали низку предметів у різних ЗВО", — пояснює Зурнаджи.

Але, як зауважує адвокат, частина викладачів опиняться у вигідному становищі. Через нестачу кадрів оформлених на 0,25 ставки переведуть на повну зайнятість і ЗВО не втратить акредитацію.

Нагадаємо, що зміни в українському законодавстві щодо мобілізації, над якими зараз працюють у Верховній Раді, можуть передбачати відстрочку від проходження служби для людей з третьою групою інвалідності.

Вас може зацікавити:

"Без призову невмотивованих доведеться здатися": в ТЦК пояснили, як буде проходити посилена мобілізація

Всіх жінок на фронт: в Раді готують революційні зміни

Мобілізація триває: в Раді пояснили, чому в селах забирають до війська більше чоловіків