RU  UA

В РФ вже розуміють, що стали придатком: як Китай зміг зібрати вершки з антиросійських санкцій

Китайська народна Республіка отримала вигоди від санкцій проти Росії. Остання у підсумку стала дешевим сировинним придатком Китаю.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів східнознавець Михайло Якубович.

Читайте також: Надавали допомогу росіянам: США наклали санкції на 40 китайських компаній

За його словами, ситуація дуже близька до парадоксальної, адже з одного боку - вони щороку майже подвоюють свої економічні стосунки, а с з іншого - досі частка у торгівлі з РФ у структурі китайської зовнішньо-економічної діяльності не перевищує 4-5%. Тобто, в кілька разів більше КНР має від співпраці з Євросоюзом.

"І навіть уже чимало російських експертів починають досі обережно висловлювати сумнів, чи не є однобокою ця співпраця – тобто, вже є таке визнання, що Росія стає, по суті, сировинним додатком до Китаю. Не лише вони туди продають газ, вони намагаються рекордно туди продавати вугілля, і Китай обіцяє зняти їм заборону на купівлю деякої сільськогосподарської продукції. Тобто все, що Росія може дати із сировини, навіть в якійсь обмеженій кількості, Китай все дешево скуповує", - пояснює він.

У зв'язку з цим у росіян виникає багато питань. Зокрема, так і не відбулося обіцяного скасування візового режиму. Також під час саміту ЄС-Китай, що відбувся кілька тижнів тому, стало відомо з джерел, що Китай взагалі не розглядає Росію як довготривалого партнера.

"Тобто він теж готує важелі для можливого загострення. Але в будь-якому випадку складається ситуація, коли Китай стає бенефіціаром санкцій проти Росії", - резюмував Михайло Якубович.

Раніше "Апостроф" писав, чи передавав Китай Росії зброю для війни в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Удар в спину Путіну: Китай заблокував постачання дронів до Росії

"Китайський" Тайвань, кораблі РФ в Чорному морі і "збиті" ATACMS: Путін після перемовин з Сі видав низку заяв

Китай постачає зброю Росії? У Зеленського зробили несподівану заяву