RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

В Україні встановили 14 мобільних укриттів SafePlace

партнерський матеріал

В грудні 2023 року в Чернігові встановили перше мобільне вуличне укриття.

Це 14-й мобільний прихисток громадського користування в Україні, створений в межах проєкту SafePlace4UA, ініційованого благодійним фондом "Юність 2.0".

Сховище розташоване в Чернігові на зупинці громадського транспорту по вулиці Дрозда. Воно виконане з армованого бетону та розраховане на одночасне перебування 15 осіб. Протиуламкове укриття має вентиляцію, лави для сидіння та освітлення.

Як зазначають представники проєкту, дизайн кожного сховища унікальний, його обирають благодійники, які спонсорують створення таких об'єктів. Саме укриття відповідає усім чинним вимогам ДСТУ. На першому чернігівському сховищі розмістили образ Богородиці Оранти, яку писали з мозаїчного образу в київському Софійському соборі.

За словами керівника фонду "Юність 2.0" Іллі Блохіна, виготовлення, художнє оформлення та транспортування мобільного укриття для Чернігова спільно профінансоване фармацевтичною компанією "ІнтерХім" та готельним комплексом "Undersun Spa Hotel", для яких це вже третя участь в благодійному проєкті SafePlace.

Перші два укриття, виготовлені та встановлені коштом благодійників, розташовані в Миколаєві та Херсоні. Для цих міст вони також стали першими.

"Впевнений, що Оранта, яка цього разу поїде в Чернігів, захистить його, як тисячоліття захищала Київ та всю Україну. Адже Софіївську Богоматір століттями називали "Нерушимою стіною", яка оберігала від усіх ворогів. В це справді важко не повірити, враховуючи, що мозаїчна Оранта дійшла до нас неушкодженою через тисячу років, хоч які лиха не коїлись за цей час на наших теренах. Вірю, що вона зможе допомогти чернігівцям", – коментує генеральний директор "ІнтерХім" Анатолій Редер.

Проєкт стартував у вересні 2022 в Миколаєві, а згодом у Херсоні встановили понад 10 таких укриттів, спроєктованих за ізраїльськими зразками.

Ціль активістів – 1000 укриттів в українських містах, а пріоритет в розміщенні – місця масового скупчення людей. Представники проєкту запевняють, що засоби цивільної оборони так само важливі, як перехоплювачі, адже саме розліт уламків стає причиною 90% жертв при обстрілі відкритих територій.