RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Субсидії, пенсії і тарифи 2024: яких змін очікувати після Нового року

У 2024 році в Україні збережуться субсидії для населення, а пенсійні нарахування зростуть. До кінця опалювального сезону тарифи на житлово-комунальні послуги не зміняться.

Яких змін чекати з нового року, розповідає "Апостроф".

Читайте також: Чи буде перерахунок житлових субсидій у 2024 році: ексклюзивний документ

До кінця опалювального сезону українці отримуватимуть субсидії, які були розраховані восени 2023. Окрім того, з грудня поточного року уряд розпочав експериментальний проєкт надання субсидій на вугілля чи дрова.

В той же час планується зростання розміру субсидій: у держбюджеті закладено 49,9 млрд грн видатків на виплату житлових субсидій та пільг на оплату послуг ЖКГ, придбання твердого та рідкого пічного палива і скрапленого газу. Передбачається, що субсидії будуть отримувати 3,2 млн домогосподарств.

Що стосується тарифів на житлово-комунальні послуги, то наразі діє мораторій на частину тарифів. Вартість послуг опалення, гарячого водопостачання та газу уряд заборонив підвищувати на час дії воєнного стану. Отож, усі тарифи залишатимуться без змін до кінця опалювального сезону.

В 2024 році в Україні три рази перерахують пенсії: з першого січня, з першого березня та з першого квітня. Як відомо, в березні кожного року в Україні відбувається індексація пенсій для переважної більшості вітчизняних пенсіонерів. Березневі перерахунки відбулися як у 2022, так і у 2023 році, попри війну. У квітні зазвичай відбувається перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів.

Відповідно до державного бюджету на 2024 рік, мінімальна зарплата з 1 січня буде підвищена до 7100 гривень, а з 1 квітня – до 8000 гривень.

Раніше ми розповідали, якою буде індексація пенсій українцям у 2024 році.

Вас може зацікавити:

Залишилося мало часу: пенсіонери можуть втратити виплати, якщо не виконають вимогу ПФУ

В Україні за кілька тижнів перерахують пенсії: хто отримає більше грошей

Субсидії на зиму: що треба знати пенсіонерам