RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Скандальний законопроєкт про мобілізацію: які зміни готують в Раді

У четвер, 4 січня, Комітет парламенту з нацбезпеки, оборони та розвідки розпочне опрацьовувати законопроєкт №10378 про мобілізацію й, заслухавши уcі "зацікавлені сторони", можливо, прибере найбільш скандальні пункти, які збурюють суспільство.

Про це пише ТСН.

Депутати стверджують, що документ не буде ухвалений у нинішньому вигляді. З нього можуть прибрати норми про обмеження щодо коштів, нерухомості та майна ухилянтів, про скасування відстрочки для людей із третьої групою інвалідності тощо.

Читайте: Нові правила мобілізації: в Раді зробили заяву

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук також запевнив, що буде знайдено варіант, який "влаштовує всіх". Перший заступник спікера ВРУ Олександр Корнієнко зазначив, що документ мають обговорити в Комітеті з нацбезпеки за участі представників Генштабу, представників комітетів здоров’я нації, соціальної політики, а також Мінфіну. Таким чином буде напрацьована компромісна версія законопроєкту, яка відрізнятиметься від урядової.

Читайте: На мобілізацію немає грошей: міністр фінансів помножив на нуль нові потреби армії

Заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук розповіла, що робочі групи напрацьовуватимуть такий варіант нового законопроєкту про мобілізацію, який би дозволив проголосувати його в сесійній залі. Тобто із проекту закону можуть прибрати пункти про заборону для ухилянтів на операції з нерухомістю, керування авто, використання коштів. Також відбувалася дискусія щодо скасування відстрочки для людей з інвалідністю ІІІ групи.

Секретар Комітету з нацбезпеки Роман Костенко повідомив, що завтра розпочнеться опрацьовування документу, на якому планується заслухати всіх стейкхолдерів проєкту.

Після обговорення та ухвалення відповідних процедурних рішень законопроєкт має бути відправлений на доопрацювання Кабміну.

Ухвалити цей документ у цілому планують до кінця січня або на початку лютого. Законопроєкт набуде чинності через місяць після його ухвалення.

Нагадаємо, що в альтернативному законопроекті про мобілізацію, який вніс нардеп від партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, планується заборонити мобілізовувати людей з інвалідністю будь-якої групи.

Вас може зацікавити:

Не лише питання солдатів: Зеленський висловився про мобілізацію в Україні

Чи можна мобілізувати чоловіків, які виїхали за кордон: детальне пояснення

Законопроєкт допрацюють: в Раді розповіли, коли голосуватимуть за зміни правил мобілізації