RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​Мобілізація інвалідів: яку альтернативу придумали в Раді

В альтернативному законопроекті про мобілізацію в Україні, який вніс нардеп від партії "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, планується заборонити мобілізовувати інвалідів будь-якої групи.

Про це йдеться в законопроекті №10378-1 від 28.12.2023.

Читайте також: Чи можна мобілізувати чоловіків, які виїхали за кордон: детальне пояснення

Так, проєктом закону пропонується надати право на звільнення з лав ЗСУ військовослужбовцям з інвалідністю 3-ї групи. Урядовий законопроєкт надає таке право лише для інвалідів 1-ої та 2-ої групи.

Також пропонується надавати відстрочку від мобілізації особам з інвалідністю. В урядовому проекті закону такої норми немає.

Нагадаємо, урядовий законопроект пропонує мобілізовувати інвалідів 3-ої групи. За чинним же законодавством вони можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням.

Також в законопроєкті передбачено норму про відстрочку від мобілізації чоловіків, які мають дружин з інвалідністю.

А також пропонується залишити чинну норму про відстрочку для тих, хто здобуває освіту на рівень вище вже здобуто го рівня.

Раніше прикордонники роз'яснили, чи випускають з України інвалідів 3-ї групи.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроєкту

Чи можна 17-річним виїжджати з України під час війни: коментар адвоката

Нелегальний виїзд чоловіків за кордон: скільки зараз коштують "послуги"

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.