RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Ворог намагався прорватися біля Мар’їнки, за добу 29 зіткнень: зведення Генштабу

Станом на 7 січня, 683-й день повномасштабного російського вторгнення, окупанти три рази безуспішно намагалися прорвати оборону українських військ на Мар’їнському напрямку. Загалом за добу відбулось 29 боїв на фронті в Україні. Обстановка на сході та півдні залишається складною.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Запуск залізниці скасовано: ЗСУ знищили міст і базу окупантів під Маріуполем

За їхніми даними, російська армія продовжує ігнорувати закони та звичаї війни, використовує тактику терору, обстрілює військові та цивільні об’єкти, застосовує оперативно-тактичну авіацію і квадрокоптери типу "FPV" та проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

"Протягом доби відбулось 29 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 40 авіаційних ударів, здійснив 21 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура", - йдеться у повідомленні.

На Волинському та Поліському напрямках - без змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках загарбники зберігають військову присутність у прикордонних районах, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність, обстрілюють українські міста та села з території Росії, продовжують заміновувати місцевість біля держкордону. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали орієнтовно 20 населених пунктів, зокрема:

  • Клюси, Бучки, Грем’ячка Чернігівщини;
  • Волфине, Іскрисківщина, Мефодівка Сумщини;
  • Уди, Козача Лопань, Вовчанськ, Потихонове Харківщини.

На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили дві атаки біля Синьківки та Іванівки Харківщини, де окупанти безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Водночас російські бойовики завдали авіаційного удару в районі Берестового. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів області, серед яких Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Табаївка.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили три ворожі атаки східніше Тернів Донеччини. Від артилерійських та мінометних обстрілів рашистів постраждали понад 10 населених пунктів, зокрема:

  • Білогорівка Луганщини;
  • Терни, Ямполівка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донеччини.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили атаку окупантів поблизу Андріївки Донеччини. Противник завдав авіаційного удару в районі Дружби. Під ворожим артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів області, у тому числі, Григорівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка.

На Авдіївському напрямку Сили оборони відбили п'ять ворожих атак в районах Новобахмутівки, Авдіївки та ще 11 атак неподалік Первомайського та Невельського Донеччини, де противник, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів області, зокрема, Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське.

На Мар'їнському напрямку ЗСУ продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донеччини, де рашисти, за підтримки авіації, три рази безуспішно намагалися прорвати українську оборону. Також противник завдав авіаційних ударів в районах Красногорівки та Георгіївки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка та Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку окупанти наступальних (штурмових) дій не вели, але обстріляли з артилерії та мінометів понад 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Золота Нива, Урожайне, Старомайорське Донеччини.

На Запорізькому напрямку українські захисники відбили атаку російських бойовиків західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів області, у тому числі, Ольгівське, Полтавка, Червоне, Білогір’я, Роботине та П’ятихатки.

На Херсонському напрямку ворожих артилерійських обстрілів зазнали Херсон на Херсонщині та Дмитрівка, Очаків на Миколаївщині. Також ЗС РФ завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Республіканець, Червоний Маяк, Зміївка, Кринки Херсонщини.

"Ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби противник здійснив 2 безуспішні штурмові дії, але наші підрозділи й надалі утримують зайняті позиції та завдають загарбникам значних втрат", - йдеться у повідомленні.

Водночас 7 січня українська авіація завдала ударів по чотирьох районах зосередження особового складу загарбників, а ППО знищила російську керовану авіаційну ракету Х-59. Також підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів та артилерійський засіб окупантів.

Нагадаємо, українські воїни 72 ОМБр показали кадри боїв за Вугледар.

  • Вас може зацікавити:

В Україні запрацює цифровий рекрутинг в ЗСУ: деталі

"Не бачили жодних заяв": у Повітряних силах прокоментували зраду про F-16 з Данії

Мінус РЛС і склад БК: ГУР розкрило деталі "бавовни" у Криму