RU  UA

Хто та як збив Іл-76: полковник перерахував кілька версій

Збити російський літак Іл-76 у Бєлгородській області могла як українська, так і російська сторона.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан, попередньо зазначивши, що до офіційних заяв українських військових органів про причини падіння апарату стверджувати неправильно, проте деякі версії розглянути все ж таки можна.

За його словами, на той момент окупанти обстрілювали Харківську область із С-300, і на пускові установки йшли українські безпілотники. І росіяни, перебуваючи у бойовій напрузі, могли в режимі "дружнього вогню" збити свій Іл-76. "Це, в принципі, можливо і дуже часто буває. Не можна виключати цю версію, вона найправдоподібніша в плані технічного виконання", - зазначив Роман Світан.

Також він наголосив, що Іл-76 упав на схід, у бік Росії. Поки невідомо, чи він заходив на посадку, чи злітав, але у бік РФ, і тому ціль зручніше було збити росіянам.

Якщо вважати від можливого розташування наших зенітно-ракетних комплексів, ЗСУ могли дістати ціль в районі 80 кілометрів. "В принципі, наприкінці могла дістати наша С-300, якби вона стояла буквально на кордоні. Могли дістати Patriot, могли дістати SAMP/T. Без проблем такий борт зіб'є С-200. Але також могла зайти наша група, яка могла відпрацювати просто "Стінгерами", - перерахував деякі можливі версії військовий експерт.

Але в цей час мав проводитися обмін військовополоненими, і Головне управління розвідки вже підтвердило, що він не відбувся. "І вони не були попереджені, що бортом могли перевозитися військовополонені. Якщо не дай Бог там були наші військовополонені, це означає воєнний злочин з боку Росії в чистому вигляді. Я не думаю, що настільки росіяни, м'яко скажемо, дебіли, щоб так підставитися", - зазначив він.

У той же час, як наголосив Роман Світан, на тих кадрах, які є в мережі, немає тіл жертв, а, за його словами, під час вибуху літака десятки тіл, які могли перебувати на борту, будуть розкидані в радіусі 1-1,5 кілометра, і це буде одразу помітно на снігу.

"І якщо була така провокація, навіть інформаційна, з боку росіян, тобто якщо не було наших хлопців, то це все одно воєнний злочин. Тому дуже важливим є ухвалення рішення про міжнародну комісію, яка б розслідувала всю цю ситуацію", - резюмував полковник запасу. ЗСУ.

Нагадаємо, раніше Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубинець закликав не робити передчасних висновків про падіння Іл-76 у РФ, на якому, за інформацією російського Міноборони, нібито перебували українські військовополонені.

  • Читайте також:

Мав відбутися обмін полоненими: ГУР зробило заяву щодо збитого Іл-76

У ГУР підтвердили підготовку обміну полоненими з РФ: офіційна заява

Росія збільшила військові авіарейси до Бєлгорода: заява Генштабу ЗСУ