RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Безцінний скарб: археологи показали нефритову маску, знайдену в гробниці короля майя

Археологи виявили в одному зі стародавніх міст на території Гватемали безцінний скарб – нефритову маску. Артефакт знайшли в усипальниці, яка, ймовірно, належить одному з королів майя. Цікаво, що в гробниці вже раніше побували грабіжники, проте вони не помітили прихованої камери в піраміді.

Про унікальну знахідку археологів розповіло видання Heritage daily.

Знахідку було зроблено у піраміді, виявленій на території маловивченої держави майя Чочкитам. Це місце проживання частини стародавньої цивілізації майя знаходиться на північному сході сучасної Гватемали в департаменті Ель-Петен.

Читайте також: Найдавніший рунічний напис в історії країни: у Данії знайшли ніж, якому 2 тисячі років

Цей осередок стародавньої цивілізації було виявлено лише у 1909 році, і досі тутешня область залишається маловивченою археологами. Чого, втім, не скажеш про грабіжників, які, судячи за залишеними слідами, навідуються туди частіше, ніж учені.

За даними істориків, стародавній Чочкитам був столицею. І цілком природно, що там знаходили місце вічного спокою королі майя, які керували країною. Саме в такому місці поховання і знайшли нефритову маску. Археологи стверджують, що маски з нефриту використовували для того, щоб підкреслити знатне походження покійного. Тож у його королівському статусі немає сумніву.

"Все говорить мені про те, що це був король майя, який був частиною клану королівських майя у сфері впливу Тікаля і Теотіуакана", - заявила в інтерв'ю National Geographic професор Університету Тулейн Geographic Естрада-Беллі.

Грабіжники, які побували у гробниці до археологів, маску не виявили

Як з'ясувалось у 2021 році, у гробниці вже побували грабіжники. Чим їм вдалося поживитись, невідомо, проте вони не змогли знайти приміщення у внутрішній камері піраміди.

Натомість археологи знайшли там череп людини, а також кілька зубів та фрагменти кісток. Все це знаходилося у кам'яній труні. Крім того, там були поховані деякі похоронні дари, в яких можна ідентифікувати горщик, раковину з устрицями, а також шматки нефриту. Склавши ці шматки, археологи отримали повноцінну маску людського обличчя.

До речі, на деяких шматках виявленої маски є ієрогліфи, що містять ім'я Іца Кокадж Бахлам. Так звали покійного імператора майя, який царював близько 350 року нашої ери. Очевидно, це його могила.

Раніше ми розповідали, що в Єгипті археологи виявили мумії із золотими язиками.

  • Вас також може зацікавити :

Загадка королівських гробниць у Греції розкрита: там похована родина легендарного царя

В Ірландії тіло людини пролежало в болоті понад 2000 років: фото та відео унікальної знахідки

У Греції розкопали храм богині Артеміди, якому 2,7 тисячі років: знайдені артефакти вразили навіть вчених, фото