RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Ірландії тіло людини пролежало в болоті понад 2000 років: фото і відео унікальної знахідки

У Північній Ірландії виявили в болоті тіло людини, якому, як з'ясувалося, понад 2 тисячі років.

Про унікальну знахідку повідомляє поліцейська служба Північної Ірландії.

Рештки людини збереглися настільки добре, що спочатку були прийняті за нещодавно поховані. Але, як з'ясувалося за допомогою радіовуглецевого аналізу, вік тіла набагато більший.

Читайте також: Їх лише вісім: у Польщі знайшли меч вікінга, якому 1000 років

Людські рештки були виявлені на поверхні торф'яного болота у Північній Ірландії у Беллазі. Через виявлені фрагменти людського тіла, туди були викликані поліцейські. Кістки, що лежали на поверхні торфовища, виглядали як із недавнього поховання. Тому була підозра, що тіло, виштовхнуте болотом, могло бути свідченням недавнього злочину.

Щоправда, на поверхні було лише кілька великих кісток. Однак подальші розкопки, зроблені поліцейськими, дали змогу виявити майже все тіло. Причому подекуди на ньому збереглася шкіра, нігті на руках і ногах і навіть залишки однієї нирки.

"При початковому огляді ми не могли бути впевнені, чи були рештки давніми, чи це результат пізнішої смерті. Тому ми приступили до розкопок тіла з урахуванням усіх криміналістичних міркувань, делікатним та професійним чином. Цей підхід також гарантує, що будь-які докази ДНК можуть бути збережені для будь-якого потенційного кримінального розслідування. Зрештою, у даному випадку це було не так", - поділилася детектив-інспектор Ніккі Діхан з Археологічного підрозділу групи з виявлення тіл Поліцейської служби Північної Ірландії.

Вивчення знайденого тіла судовим антропологом допомогло встановити, що він належав підлітку чоловічої статі віком від 13 до 17 років. А подальше дослідження останків за допомогою радіовуглецевого аналізу встановило вік знахідки – від 2000 до 2500 років.

Основна частина останків тіла була на глибині близько 1 метра від поверхні болота, що відповідає природному приросту болотної товщі за вказаний проміжок часу.

"Це перший випадок, коли радіовуглецеве датування було використане на болотному тілі в Північній Ірландії, і єдине, що досі існує, що робить це унікальним археологічним відкриттям для Північної Ірландії", - заявила Ніккі Діхан.

Поліцейські також обстежили всю поверхню болота, що прилягає до місця знахідки за допомогою георадіолокаційної зйомки з високою роздільною здатністю. Проте жодних слідів людських останків не було виявлено.

Раніше ми повідомляли, що в Ірландії знайшли гробницю бронзової доби.

  • Вас також може зацікавити:

Збереглися протягом тисячоліть: у Перу знайшли "фальшиві мумії"

Знаходиться на дні моря: в Англії шукають старовинне місто піратів

На Волині знайшли друк часів Київської Русі: чим унікальний артефакт