RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Загадка королівських гробниць у Греції розкрита: там похована родина легендарного царя

На півночі Греції науковцям вдалося розкрити загадку королівських гробниць четвертого століття до нашої ери. Стверджують, що там покояться родичі царя і полководця Олександра Македонського.

Про це повідомляє видання Arkeonews.

Читайте також: В Греції знайшли шолом часів Марафонської битви: артефакт вразив всіх, фото

Як стверджують вчені, у похованнях у Вергіні знаходяться останки батька, мачухи, зведених братів і сестер і сина Олександра, а також обладунки та інші предмети, що належали самому завойовнику. Науковці провели майже півстоліття, сперечаючись про те, хто саме лежить у кожній могилі.

Учені досліджували елементи скелета за допомогою макрозйомки, рентгенограми та анатомічного розтину. Автори дослідження поєднали остеологічний аналіз, макрозйомку, рентгенівські знімки та анатомічні розтини стародавніх останків з історичними джерелами з давнього минулого.

Зокрема, зрощення коліна було знайдено в чоловічому скелеті гробниці I, що відповідає історичним доказам кульгавості короля Філіпа II. Дослідники також виявили, що гробниця I містила кістки чоловіка з пошкодженим коліном та жінку з немовлям.

Вони прийшли до висновку, що чоловіком був батько Олександра Македонського, король Македонії Філіп II, який, як відомо, кульгав. Надзвичайно малий вік немовляти також узгоджується з історією про вбивство Філіпа в 336 році до нашої ери.

Як стверджують більшість джерел, Філіп II був убитий своїм охоронцем лише через кілька днів після пологів дружини Клеопатри. Вважається, що вбивство замовила попередня дружина Філіпа, Олімпіада, мати Олександра Македонського. Фактично одразу після вбивства Олімпіада вбила Клеопатру та її дитину, можливо, спаливши живцем. Цим проклала шлях Олександру до спадкоємства на престолі.

Раніше деякі вчені стверджували, що Філіп II був похований у гробниці II, де також знаходяться останки чоловіка та жінки. Однак відсутність дитини в поєднанні з відсутністю явних ознак фізичної травми на чоловічому скелеті виключила таку можливість.

Дослідники дійшли висновку, що гробниця II належала "жінці-войовниці" Адеї Еврідіці, дружині зведеного брата Олександра, царя Архідея. Про це свідчили скелетні докази надмірної верхової їзди.

"Завдяки стародавнім зображенням і описам деякі вчені припустили, що деякі предмети в гробниці II, такі як обладунки, належали Олександру Македонському, що можливо, лише якщо це гробниця Аррідея, а не Філіпа II", - повідомляє видання.

Тож, визначено, що ці останки належать "менш вражаючому брату Олександра" та його доволі вражаючій дружині-воїну. Джерела натякають, що це був нерівний шлюб, тому що король був розумово неповноцінним.

"Представлені докази підтверджують висновок, що гробниця I належить королю Філіпу II, його дружині Клеопатрі та їхній новонародженій дитині. Гробниця II належить королю Аррідею та його дружині Адеї Еврідіці. Нарешті, автори дослідження не знаходять жодних доказів, які б заперечували поширену думку про те, що Олександр IV, син Олександра Македонського, який був підлітком, похований у гробниці III", - констатують фахівці.

Раніше ми писали, археологи знайшли в Китаї найдавнішу дренажну систему з кераміки, якій 4 тисячі років.

  • Вас також може зацікавити:

На Хортиці знайшли монету часів Римської імперії: чим унікальний цей артефакт

Розкрито ще одну таємницю Крижаної людини Етці:стало сюрпризом для вчених, фото і відео

Граф Дракула плакав справжніми кривавими сльозами: вчені знайшли підтвердження легенди, відео