RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Марсохід NASA знайшов місце від озера на Марсі, де колись було життя: фото

Дослідження, зроблені марсоходом NASA Perseverance, призвели до революційного наукового відкриття: на Марсі колись була вода, і можливо на Червоній планеті існувало життя. Сліди марсіанського озера виявлені у кратері Хересо.

Про це повідомляє Reuters.

Учені давно припускали, що на поверхні Марса була вода, і навіть протікали повноводні річки. На таке припущення їх наштовхнули знімки поверхні Червоної планети, зроблені орбітальними космічними апаратами. Зокрема, поблизу кратера Хересо було виявлено геологічні утворення, які нагадують дельти річок, що колись впадали в чашу кратера.

Читайте також: Ретроградні планети в 2024 році: точні дати і чого чекати в ці періоди

Саме тому Perseverance направили до цієї частини планети. І очікування вчених справдилися. Внаслідок георадіолокаційних спостережень, зроблених марсоходом, виявилося, що деякі частини Марсу колись покривала вода. Причому вчені зайшли у своїх припущеннях ще далі: якщо була вода, то, очевидно, могло бути й життя хоча б на рівні мікроорганізмів.

Зокрема, встановлений на марсоході радар зробив сканування ґрунту на глибину близько 20 метрів, виявивши пошарові відкладення, аналогічні тим, які на Землі зазвичай утворюються від перенесення водою. Таким чином, тепер можна майже зі стовідсотковою впевненістю сказати, що холодний і неживий Марс колись був теплим, обперезаним глибоководними річками і, можливо, населеним живими істотами.

"Справжня новина полягає в тому, що тепер ми в'їхали в дельту і бачимо сліди цих озерних відкладень, що є однією з головних причин, з яких ми приїхали в це місце. Тож у цьому плані це щаслива історія", - заявила планетолог із Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі Девід Пейдж.

Фахівці з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі та Університету Осло, які займалися вивченням даних з марсоходу, тепер із нетерпінням чекають на зразки ґрунту, які мають згодом прибути на Землю. Імовірно, цим осадовим відкладенням близько 3 мільярдів років.

Крім того, марсоходом було виявлено відкладення, які могли виникнути внаслідок вулканічної діяльності. Це ще раз підтверджує, що 3 мільярди років тому на сусідній планеті відбувалися активні геологічні процеси, які могли дати імпульс зародженню життя.

  • Вас також може зацікавити:

Яка зима на Марсі: в NASA показали фото "Червоної планети "

Вчені знайшли в пустелі Чилі "доказ" життя на Марсі - це змінює всі гіпотези

Учені знайшли воду на далекій планеті у Всесвіті: чи можливе на ній життя