RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вчені знайшли воду на далекій планеті у Всесвіті: чи можливе на ній життя

За допомогою телескопа "Хаббл" астрономи виявили молекули води в атмосфері невеликої екзопланети GJ 9827d, розташованої в 97 світлових роках від Землі, де температура досягає 427 градусів за Цельсієм і яка приблизно вдвічі більша за діаметр нашої планети.

Про це повідомляє CNN з посиланням на The Astrophysical Journal Letters.

Читайте: За крок від історичного відкриття: вчені виявили сигнал чорної дірки середнього розміру

"Вода на такій маленькій планеті - це знакове відкриття", - сказала одна з дослідників, керуючий директор відділу фізики атмосфери екзопланет в Інституті Макса Планка в німецькому Гейдельберзі Лаура Крейдберг.

В цей час дослідницька група не може сказати, чи телескоп вловив сліди водяної пари в багатій воднем атмосфері, чи планета має багату водою атмосферу, тому що батьківська зірка випарувала вихідну водневу і гелієву атмосферу GJ 9827d.

Місія НАСА "Кеплер" виявила планету, що обертається навколо зірки червоного карлика в сузір'ї Риб у 2017 році. Екзопланета здійснює один оберт навколо своєї зірки кожні 6,2 дня.

Астрономи спостерігали GJ 9827d під час 11 транзитів, або раз, коли планета перетинала свою зірку орбітою, протягом трьох років. Фільтрування зоряного світла через атмосферу планети допомогло астрономам виміряти сигнатури молекул води.

Дотепер дослідникам не вдавалося безпосередньо виявити атмосферу на такій маленькій планеті й глибше розуміння атмосфери планети могло б допомогти астрономам класифікувати світ GJ 9827d.

Нині команда має дві можливі теорії. Цілком можливо, що планета є "міні-Нептуном" з багатою воднем атмосферою, що містить водяну пару. Якщо це так, то GJ 9827d, ймовірно, сформувалася на більшій відстані від батьківської зірки, ніж її нинішнє місце розташування, а це означає, що планета була холоднішою, а вода була присутня у формі льоду (аналогічно Нептуну та Урану, найдальшим планетам у нашій сонячній системі).

За словами дослідників, коли планета наблизилася до своєї зірки і зазнала впливу зоряного випромінювання, водень нагрівся і полетів або все ще "втікає".

Крім того, астрономи підозрюють, що GJ 9827d може бути теплішою версією крижаного супутника Юпітера Європи, під товстою крижаною кіркою якого знаходиться океан. Планета може складатися наполовину із води, наполовину із каменю.

Нагадаємо, раніше вчені оприлюднили результати нового дослідження щодо річок, озер та більш масштабних водойм на Марсі.

  • Вас може зацікавити:

На скількох планетах Чумацького Шляху є життя: вчені дали відповідь

"Скеля трьох планет": NASA показало фантастичне фото острова на тлі Юпітера, Венери та Місяця

Земля не єдина у Всесвіті: вчені виявили нові планети, на яких може бути життя