RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Вчені знайшли в пустелі Чилі "доказ" життя на Марсі - це змінює все гіпотези

Команда вчених з Корнельського університету (США) виявила в грунті пустелі Атакама, структура якої схожа на глинисті відкладення на Марсі, мікроорганізми на глибині менш ніж 30 сантиметрів.

Про це повідомляє видання Daily Mail.

Вважається, що ця посушлива пустеля в Чилі найбільше схожа на ландшафти на Марсі. Це відкриття може допомогти вченим знайти життя на Червоній планеті.

Вчені, які проводили дослідження в районі Юнга в пустелі Атакама, на глибині 11 дюймів (близько 30 сантиметрів) виявили шар глини, в якому опинилося принаймні 30 видів одноклітинних, метаболічно активних бактерій і архей.

Як відомо, кратер Гейла на Марсі усіяний подібними багатими глиною породами і, можливо, був придатний для проживання мікроорганізмів, подібних до тих, які зустрічаються в підземних грунтах в земної пустелі.

"Хоча точні умови навколишнього середовища на ранньому Марсі в значній мірі невідомі, схожість в мінералогії між грунтами Юнгая і марсіанськими територіями ноахского і гесперіанского віку вказує на те, що умови, аналогічні умовам в грунтах Юнгая, могли існувати на ранньому Марсі", - йдеться в опублікованих результатах дослідження.

Вчені відзначають, що якщо марсохід NASA виявить схожі сліди навколо кратера Гейла, цей регіон "повинен стати першочерговою метою для вибірки", щоб знайти життя.

Дослідження підтверджує думку про те, що на ранньому етапі Марса могла бути подібна підповерхня грунту, особливо протягом першого мільярда років його історії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше група палеонтологів з Токійського університету, дослідивши метеорит з Марса, знайдений в пустелі Сахара, прийшла до висновку, що 4,4 мільярда років тому на Червоній планеті могла існувати вода.