RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Мобілізація і військовий облік жінок: які зміни хочуть ввести

В оновленому урядовому законопроекті містяться чіткі норми щодо взяття на військовий облік та мобілізації жінок. Жінки, що мають певні спеціальності, підлягають військовому обліку. Але їх можуть мобілізувати лише за їхньої згоди.

Про це розповідає "Апостоф", посилаючись на проект закону №10449, який був оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Отже, в законопроекті йдеться, що жінок, які за віком та станом здоров'я придатні для служби у ЗСУ, а також мають відповідну професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, беруть на військовий облік. Це обов'язкова процедура.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації за новим законом: для кого хочуть залишити це право

А от щодо мобілізації жінок, які перебувають на військовому обліку, то тут законопроект не передбачає примусових дій. У пункті 12 цього законопроекту йдеться, що жінок, які стоять на військовому обліку, можуть залучити до військової служби лише в добровільному порядку, тобто за їхньої згоди. Слід зауважити, що в попередньому варіанті законопроекту про добровільну згоду не йшлося.

Що стосується жінок, які мають спеціальність, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю (такі містяться в затвердженому переліку Міноборони), а також цілком підходять для військової служби за віком і станом здоров'я, то їх також можуть взяти на військовий облік. Але тільки за їхнім добровільним бажанням.

Відповідно до чинного законодавства військовому обліку підлягають не лише жінки, що мають медичну освіту.

Тобто, під час дії воєнного стану нікого з жінок не можуть мобілізувати примусово, а лише за їхньої згоди. Це принциповий момент оновленого законопроекту.

Крім того, в оновленому законопроекті йдеться, що в мирний час, тобто за відсутності режиму воєнного стану, жінок можуть на добровільній основі приймати на службу за контрактом.

Раніше ми писали, що загрожує тим чоловікам, які опинилися за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

Отримав, хоча й не бачив: вручення повісток хочуть зробити "автоматичним"

Мобілізація по-новому: Раді пропонують посилити покарання для ухилянтів-втікачів

"Всіх миттєво не заберуть": в Міноборони пояснили переваги електронного кабінету призовника