RU  UA

У нас демагогія, а в окупантів - розстріли: якою має бути мобілізація в Україні

Україні потрібна мобілізація, але незрозуміло, чому політики займаються демагогією на цю тему, адже ми повинні захистити своє право на існування.

На цьому в ефірі Апостроф TV наголосив офіцер артилерії 4 бригади НГУ "Рубіж" Володимир Назаренко.

Він підкреслив, що Збройні Сили мають отримати людський ресурс для поповнення, а військові повинні отримати якусь визначеність щодо того, коли закінчиться їх служба.

Читайте: Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

"Сьогодні важко говорити про конкретні терміни служби. Багато військовослужбовців можуть не захотіти демобілізуватися, проте такий термін має існувати", - зазначив військовий, додавши, що чиновникам і політикам потрібно якомога швидше домовитися й ухвалювати закон, адже політизація процесу лише шкодить країні.

Він зазначив, що на окупованих територіях росіяни забирають всіх чоловіків, не зважаючи на стан здоров’я чи якісь обставини. "Про жодні права чи захист там взагалі не йдеться. Женуть всіх. А хто не виконує наказів - просто розстрілюють", - розповів офіцер.

Він переконаний, що обмеження для мобілізованих мають бути. "Проте це не означає, що людей одразу посилатимуть на м’ясні штурми. У ЗСУ дуже уважно ставляться до життя кожного солдата. В українській армії йде фахова підготовка в бригадах. І держава повинна якісно пояснювати про це людям", - зазначив Володимир Назаренко, додавши, що ув’язнені також повинні отримати можливість служити в армії. Проте, вважає він, потрібно роз’яснювати людям, що служба не є відбуттям покарання.

Аналогічної думки, що загальна мобілізація необхідна, дотримується й адвокат Ярослав Гришин. Він упевнений, що нова редакція законопроєкту більш збалансована, ніж попередня версія.

"На кожного військовозобов’язаного створять особистий кабінет. Там будуть з’являтися повістки і буде вважатися, що людина з ними ознайомлена. Це правильна норма, оскільки наразі ми не маємо нормального військового обліку", - зазначив юрист.

Він наголосив, що коли люди спокійно приймають повістки і з’являються до військкоматів, то ніхто їх силоміць в автобуси не пакує. "Тому ті ролики, що з’являються в тік-току, демонструють спровоковану поведінку і вони не є частими прикладами", - узяв до уваги адвокат.

"Обмеження до ухилянтів пропонується вводити за рішенням суду", - розповів він, але вирішення питань мобілізації таким чином судова система не витримає, адже вона не справляється і з поточними задачами.

"Судову реформу заблоковано, суддів фізично не вистачає. А ті, що є, виснажені фізично і психологічно, багато недоброчесних суддів. Виноситься тисячі абсолютно незаконних рішень на користь ухилянтів", - зазначив Ярослав Гришин, додавши, що наразі незрозуміло, як суди справлятимуться з новими задачами щодо мобілізації.

Він вважає, що захищати Батьківщину повинні всі верстви населення, і багаті, і бідні, а обмеження для ухилянтів під час війни є необхідними. Водночас, держава повинна грамотно комунікувати з людьми, роз’яснюючи всі обставини підготовки і служби в ЗСУ.

"Звільнення осіб з судимістю від мобілізації є неправильним, оскільки виходить, що вчинення злочину фактично дає індульгенцію. Тому людям, в тому числі, засудженим, потрібно дати шанс захищати Батьківщину. Якщо людина вчинила порушення, це не означає, що вона не патріот і не може служити", - резюмував адвокат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у разі прийняття нового закону про мобілізацію, який направили на розгляд Верховної Ради 30 січня, рахунки та цінності військовозобов’язаних українців, що перебувають за кордоном, можуть заарештувати.

  • Вас може зацікавити:

Нові правила мобілізації: як хочуть змінити умови виїзду з України та вимоги для біженців

Призов студентів та аспірантів: що пропонують в оновленому законопроєкті

Як призиватимуть жінок до війська: всі подробиці нового законопроєкту