RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

За виключенням трьох категорій: для студентів хочуть ввести військову підготовку

В Україні запровадять базову військову підготовку. Базова загальновійськова підготовка буде обов'язковою для чоловіків в усіх закладах вищої освіти за винятком трьох категорій.

Таку ініціативу містить у собі оновлений законопроект про мобілізацію №10449, який уряд вніс на розгляд Верховної Ради.

Читайте також: Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Зокрема, в статті 10 (1) "Базова військова підготовка" цього законопроекту містяться такі положення:

"1. Базова загальновійськова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

2. Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності.

Для проведення базової загальновійськової підготовки залучаються громадські організації та об’єднання, у тому числі громадські об’єднання ветеранів війни.

3. Порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначаються цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

4. Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

Базова загальновійськова підготовка у закладах вищої освіти всіх форм власності проводиться з громадянами України чоловічої статі (жіночої статі – добровільно).

Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності звільняються громадяни:

  • які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;
  • які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • які проходили військову службу.

5. Під час практичних занять, передбачених навчальними планами базової загальновійськової підготовки, на громадян України, які проходять таку підготовку, поширюються права та обов’язки встановлені законами для військовозобов’язаних, призваних на навчальні (перевірочні) збори".

Таким чином, усі студенти вишів, а також студенти інших навчальних закладів, які здобувають спеціальність для служби у силових органах або дотичних до силовиків, зобов'язані будуть проходити базову військову підготовку. Обов'язкове проходження цього курсу стосується студентів-чоловіків. Студенти-жінки також можуть пройти курс такої підготовки. Але вони матимуть змогу обирати: проходити її чи ні.

Раніше ми повідомляли, як за новим законопроектом каратимуть ухилянтів за неявку в ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

"Зливали" дані про місця видачі повісток: на Черкащині затримали трьох чоловіків

Електронна повістка: в Міноборони пояснили як працюватиме новий механізм

"Треба припинити полювання на людей": в Раді подали ще один законопроєкт щодо мобілізації