RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

В Україні хочуть поставити на облік в ТЦК сільгосптехніку: що відомо

В межах посилення мобілізації українців можуть зобов'язати ставити на облік свою сільгосптехніку.

Про це попередила народна депутатка від фракції "Голос" Юлія Клименко.

За її словами, урядовим законопроєктом про посилення мобілізації передбачено, що на потреби ЗСУ можуть вилучати транспортні засоби. Зокрема, мова йде про три методи - примусове відчуження, вилучення та мобілізація.

Читайте також: Не лише повістки: в ЗСУ переведуть в онлайн ще одну категорію документів

Разом з тим, закон про вилучення транспорту стосується тільки державних підприємств, а транспорт фізичних осіб підлягає або мобілізації, або примусовому відчуженню. За словами Клименко, урядовий законопроєкт змінює концепцію військо-транспортного обов’язку та робить його більш жорстким по відношенню до населення.

"Якщо раніше мова йшла тільки про юридичні особи – підприємства, в яких вилучали транспорт, то тепер уже додалися фізичні особи-підприємці. Тепер в реєстр, який буде вести ЗСУ і ТЦК щодо транспортних засобів будуть передаватися дані не підприємствами та громадянами, а державними органами, зокрема, МВС. Ці транспортні засоби будуть на обліку і якщо вони будуть у реєстрі, то вони не зможуть бути проданими, закладеними, а також пересуватися між областями. Це дуже контроверсійні пропозиції", - попередила нардепка про можливі нововведення.

Запропоновані урядом норми, як зазначає Клименко, можуть паралізувати роботу фермерських господарств, особливо невеликих підприємств, які мають мало одиниць транспорту. На сьогоднішній день існує постанова Кабінету міністрів про порядок вилучення транспорту на потреби армії, але її зміст засекретили через державну таємницю.

Представниця "Голосу" впевнена, що потреба в мобілізації приватного транспорту, зокрема комбайнів та сівалок, відсутня, проте екскаватори, які можна залучити до риття траншеїв, необхідні Силам оборони.

"Обмеження для пересування техніки по областях – це взагалі маразм, бо деякі сільськогосподарські підприємства мають землі в різних областях, то техніка не зможе переїхати", - продовжила Клименко та додала, що планує подавати правки до запропонованого законопроєкту, оскільки подібне посилення мобілізації не дасть підприємцям нормально працювати в умовах війни.

Раніше ми називали сім найбільш проблемних пунктів у законопроекті про мобілізацію.

Вас може зацікавити:

Їх вже змінюють: Арахамія назвав три пункти законопроєкту про мобілізацію

Мобілізація аспірантів: експерт вказав на помилку Міноборони у законопроекті 10449

36 місяців служби - під питанням: у Раді назвали ключову проблему законопроєкту про мобілізацію