RU  UA

36 місяців служби - під питанням: у Раді назвали ключову проблему законопроєкту про мобілізацію

Деякі народні депутати вважають "поганим" урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію, визнаний антиконституційним низкою комітетів парламенту та омбудсменом, але який пройшов у Верховній Раді перше читання.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів народний депутат України від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

Читайте також: "Не уявляю, як мене дістане ТЦК", - український переселенець з Ірландії

Політик зауважив, що голосував проти урядового проєкту щодо мобілізації саме через нечітко прописані терміни військової служби.

"На жаль, цей закон - поганий. Чому? Головна тема - це питання визначення термінів служби. Щоб ті, кого зараз мобілізують, чітко знали, коли їх демобілізують", - пояснив він.

На його переконання, той факт, що військовослужбовці не розуміють, скільки їм служити, демотивує людей і жодним чином не додає бажання служити.

"Саме це питання насамперед має вирішити цей законопроєкт. В урядовому законопроєкті прописано 36 місяців, але далі є виноска, яка вбиває все – за окремим рішенням Ставки верховного головнокомандувача. Тобто нічого не розписано – ні термінів, ні порядку демобілізації, нічого. Може, рішення буде, а може, і ні. Це як за кріпосного права - як пан вирішить", - наголосив Олексій Гончаренко.

7 лютого парламент ухвалив в першому читанні скандальний законопроєкт про мобілізацію. "За" проголосували 243 народні депутати з фракцій "Слуга народу", "Голосу", депутати від колишньої ОПЗЖ, груп "Довіра" та "За майбутнє".

Проти норм, які викликали критику суспільства, виступили фракція "Батьківщина" Юлії Тимошенко та "Європейська солідарність".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що 5 лютого Комітет з питань антикорупційної політики ВРУ знову визнав новий урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію таким, що несе корупційні ризики.

  • Вас також може зацікавити:

Всіх інвалідів після 24 лютого хочуть відправити на перевірку: кого це не торкнеться

Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

Мобілізація і військовий облік жінок: які зміни хочуть ввести