RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Мобілізація аспірантів: експерт вказав на помилку Міноборони у законопроекті 10449

Норма про позбавлення права на відстрочку від мобілізації для аспірантів ВНЗ, які навчаються за контрактом у законопроекті №10449, була додана Міністерством оборони в документ, щоб позбутися лазівки, якої насправді не існує.

Про це розказав "Апострофу" завідувач кафедри факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп'ютерних систем ХНУ ім. Каразіна Володимир Берест.

Він вказав на наявність обмежень на бюджетні і контрактні місця для аспірантів у ВНЗ.

Читайте також: Правок буде багато: сім найбільш проблемних пунктів у законопроекті про мобілізацію

"До аспірантури вступають здебільшого одразу після закінчення магістратури… Це вік не більше 30 років. Щодо лазівки – так її просто немає. Місця і на контракт, і на бюджет є лише у межах ліцензованого державою обсягу. Умовно кажучи, є автобус, і більше за певну кількість пасажирів до нього не влізе… Взагалі, для нас усі аспіранти рівні: у вимогах до дисертації не враховується, бюджетник ти чи контрактник", – зазначив Володимир Берест.

При цьому норма про позбавлення відстрочки аспірантів-контрактників жодних особливих мобілізаційних завдань не вирішує, адже загалом аспірантів у ВНЗ не дуже багато.

"Аспірантів – близько 10% від початкової кількості студентів. І тут треба наголосити, що якщо студент-контрактник ще може навчатися у вузі, не виділяючись особливими знаннями, то з аспірантурою це не пройде. Гроші не допоможуть, тут потрібні серйозні знання. Причому не лише за профільною спеціальністю, а й з англійською, наприклад", – завідувач кафедри ХНУ.

Як повідомляв "Апостроф", раніше омбудсмен Дмитро Лубінець висловився про норму у законопроекті про мобілізацію щодо аспірантів, назвавши її неконституційною.

-Вас може зацікавити:

Всіх інвалідів після 24 лютого хочуть відправити на перевірку: кого це не торкнеться

Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

Мобілізація і військовий облік жінок: які зміни хочуть ввести