RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Агентство Жумаділова, відповідальне за постачання для ЗСУ, "дарує" постачальникам величезні аванси - експерт

У рамках реформи системи закупівель для армії "Агентство закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу") ухвалило низку суперечливих рішень, які можуть грати на руку неблагонадійним постачальникам.

Про це написав у Facebook директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Міселюк.

Як стверджує експерт, Агентство під контролем Арсена Жумаділова тепер віддає постачальнику аванс у вигляді половини вартості контракту за 3 місяці роботи, при цьому не висуває вимог до досвіду у постачальників.

"Агентство не цікавить навіть їхній фінансовий стан, тому що раніше постачальники надавали гарантії - грошима на депозит, а тепер цього не потрібно", - зазначив експерт.

За його даними, з контрактів зникла відповідальність і за невчасне постачання продуктів. Натомість йдучи назустріч обраним постачальникам, Агентство відмовилося від штрафів за непоставку товарів, які раніше складали 100%: "Що було цілком логічно: не привіз товар – поверни гроші. Тепер так: не привіз товар – ну і хрін із ним. А якщо привіз, але не вчасно, то раніше штраф складав 20%, тепер і його не буде", – розповів Миселюк.

Експерт звернув увагу на те, що умови передбачають збільшення видатків держави на приготування їжі зі 107 до 137 грн за кожен харчовий комплект, тобто витрати Міноборони миттєво зросли більш як на 30%.

"А це сотні мільйонів гривень із бюджету плюс додаткові комісійні Агентства Жумаділова", - пояснив Міселюк, нагадавши, що Агентство має право на отримання комісійних у розмірі 0,4% з кожної закупівлі.

На думку експерта, там, де є комісія посередника, завжди посередник намагатиметься не лише збільшувати кількість операцій, а й збільшувати ціну товару чи послуги, про що свідчить зростання ціни на харчові комплекти для армії.

"Як на комісійні підсадили державне підприємство, я просто не уявляю. Так, Жумаділов попереджав, що за це його критикуватимуть, мовляв, це буде ознакою замовної кампанії проти нього... Критика буде - особливо після попередніх резонансних викриттів зловживань у цій сфері, і вона має всі підстави", - наголосив Миселюк.