RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Коли Вербна неділя в 2024 році: дата за новим церковним календарем

У 2024 році, відповідно до нового церковного календаря, православні християни будуть святкувати Вхід Господень до Єрусалиму, або Вербну неділю 28 квітня.

Про свято та його традиції розповідає "Апостроф".

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Вхід Господній до Єрусалиму відзначається в неділю перед Великоднем, в шосту неділю Великого посту та присвячений урочистому в'їзду в Єрусалим Ісуса Христа. Ця подія описана у всіх чотирьох євангеліях.

У багатьох країнах світу неділя називається Пальмовою через гілки пальм, які стелили на дорогу під час в'їзду Ісуса в Єрусалим. Проте на слов'янських територіях через особливості клімату пальмові гілки замінили вербними.

У Вербну неділю в Україні святять вербу. Люди приходять до церкви з вербовими гілками. Вважалося, що освячена верба допомагає від багатьох недуг і має чудодійну силу. В давнину освячені гілки вішали у хліві та стайні, щоб захистити дім, хлів та худобу від "нечистого". Решту ж клали за образи у домівці.

Цікавою традицією є жартівливе "побиття" вербою. При цьому примовляють: "Не я б'ю - верба б'є! Верби хлист - б'є до сліз!". Вважається, що удари вербою цього дня захищають від пристріту.

Раніше ми розповідали, що Україна перейшла на новий церковний календар.

  • Вас також може зацікавити:

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

Місячний календар 2024: коли в лютому будуть небезпечні та сприятливі дні

Вихідні і свята у лютому 2024: коли відпочиватимуть українці