RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Українські медіа під ударом росіян: хто потрапив під атаку

Російські хакери зламали сайти низки українських ЗМІ та розмістили на них дезінформацію про "розгром елітних підрозділів ЗСУ в Авдіївці".

"Апостроф" зібрав всю інформацію про цей інцидент.

Читайте також: Українська армія вийшла з Авдіївки: заяви Третьої штурмової і Генштабу

Видання "Українська правда" повідомило, що був зламаний її обліковий запис в X і в ньому також розмістили цей та інші фейки.

"Ми намагаємося відновити доступ. Просимо не рахувати опубліковану в соцмережі інформацію, що має стосунку до УП", - йдеться в заяві видання.

Пізніше редакція повідомила, що доступ до облікового запису був успішно відновлений.

В LIGA.net наголосили, що редакція не причетна до публікації російської дезінформації.

"Фейкова новина була оперативно знята зі стрічки новин, проте деякий час вона все ж таки була активною, а також автоматично поширилася в акаунті LIGA.net в соцмережі Х (колишній Twitter)", - йдеться у повідомленні видання.

Редакція розслідує, де саме є пробіл у безпеці, щоб виправити цю ситуацію.

"Наголошуємо, що LIGA.net публікує лише чесну та перевірену інформацію, а події на фронті висвітлює, посилаючись виключно на компетентні джерела - офіційних спікерів ЗСУ, військове командування та керівництво держави", - заявили в LIGA.net.

Також постраждав сайт "Телеграф".

"Апостроф" одним з перших зазнав атаки російських хакерів.

"На сайті з'явилося повідомлення, що в Авдіївці "були розгромлені елітні частини ЗСУ", а українські солдати нібито "біжать з позицій, кидають техніку та поранених". Дезінформація була підкріплена колажем та підписом до нього. Редакція Апострофа заявляє: цей матеріал не має нічого спільного з реальністю і закликає читачів відповідально споживати інформацію. Колектив сайту робить все можливе, щоб запобігти подібним атакам російських агресорів в майбутньому", - наголошується в заяві видання.

Ось так виглядали фейкові "новини" у Google.

В Центрі протидії дезінформації закликали довіряти лише офіційній інформації командування Збройних Сил України.

"Хакери почали використовувати сторінку УП для поширення російської пропаганди. Зокрема, розмістили фейкову інформацію про нібито знищення російською армією елітних підрозділів ЗСУ. Центр закликає не піддаватися подібним провокаціям ворога і довіряти лише офіційній інформації командування Збройних Сил України", - йдеться у повідомленні.

У Держспецзв'язку також відреагували на атаку хакерів на відомі українські медіа.

"Росія продовжує інформаційну війну проти нашої держави. Сьогодні російські хакери здійснили чергову атаку на низку українських медіа та розмістили на їхніх ресурсах фейкову інформацію. До команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA, що діє при Держспецзв’язку, вже звернулися представники Української правди, Liga.net, Апострофу та Телеграфу. Наші фахівці вже проводять дослідження вказаного інциденту”, - йдеться у повідомленні.

Раніше "Апостроф" писав, якою ціною дісталась окупантам Авдіївка.

  • Вас також може зацікавити:

Вихід з Авдіївки та трибунал над Путіним: ключові заяви Зеленського на Мюнхенській конференції

Обороняли останню "дорогу життя": ГУР показало кадри роботи спецпризначенців в Авдіївці

"Реальний двіж тут": бійці ЗСУ розповіли, як обороняли Авдіївку, відео