RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Виплати військовим з інвалідністю: як отримати грошову допомогу

На одноразову грошову допомогу мають право військовослужбовці, які отримали поранення, травму, контузію, каліцтво або захворювання й мають довідку медико-соціальної експертної комісії, якою встановлено інвалідність або відсоток втрати працездатності.

Про це інформують у Кабміні.

Зазначаться, що право на допомогу можна реалізувати не пізніше ніж через 3 роки після отримання довідки МСЕК про встановлення відсотка втрати працездатності або інвалідності.

Читайте: Кабмін спростив процедуру виплат родинам загиблих: що змінилось

Військовослужбовцям, які служать, потрібно подати відповідний рапорт до командира військової частини. Після цього військова частина приймає документи та засвідчує їх копії, видає висновок щодо можливості призначення грошової допомоги, а потім надсилає до департаменту соціального забезпечення Міноборони.

Комісія Міноборони ухвалює рішення про призначення допомоги та доводить його військовій частині.

Своєю чергою, військова частина доводить до військовослужбовця рішення комісії та після отримання коштів від Міноборони здійснює виплату.

Тим, хто вже звільнився зі ЗСУ, потрібно звернутися до ТЦК та СП, де військовослужбовець перебуває на обліку. "Військкомат" приймає документи та засвідчує їх копії і складає висновок щодо можливості призначення грошової допомоги, який надсилається до департаменту соціального забезпечення Міноборони.

Комісія Міноборони ухвалює рішення про призначення допомоги та доводить його ОТЦК та СП. В свою чергу, ОТЦК та СП доводить до військовослужбовця рішення комісії та після отримання коштів від Міноборони здійснює виплату .

Законодавство встановило чіткий перелік документів, які потрібно подати. Так, за місцем подання документів заповнюється заява встановленого зразка та дозвіл на обробку персональних даних.

Також потрібно підготувати копії:

паспорта;

ідентифікаційного номера;

номера банківського рахунку;

довідки про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва), виданої командиром військової частини (у разі отримання поранення, травми, контузії, каліцтва);

постанови військово-лікарської комісії (ВЛК) про причинний зв'язок поранення (травми, контузії, каліцтва або захворювання);

довідки МСЕК про встановлення відсотка втрати працездатності або інвалідності;

витягу з наказу командира військової частини про виключення із списків у зв’язку зі звільненням.

Для тих, хто звільнився зі ЗСУ, додатково подається витяг з наказу військової частини про виключення зі списків у зв’язку зі звільненням.

Нагадаємо, раніше ми писали, як людині самій обрати підрозділ, де вона хоче служити.

  • Читайте також:

Зарплати військових у 2024 році: кому і скільки зараз платять

Мобілізація в Україні: яка є робота в ЗСУ для обмежено придатних і як туди потрапити

Не обов’язково штурмовики: які спеціалісти потрібні для оборони України