RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Ухилянтам готують "драконівські" штрафи і затримання: адвокат пояснив норми законопроекту про мобілізацію

В Україні продовжується військовий стан та загальна мобілізація. Чоловікам за ухиляння від мобілізації може загрожувати відповідальність.

Які покарання готують для ухилянтів, розповів адвокат Роман Сімутін.

Читайте також: Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

"Для мене контури майбутнього закону про мобілізацію частково вже зримі. Зокрема, вважаю, що запровадити заборону на виїзд за кордон, обмежать у праві керування і, можливо, приберуть норму про арешт рахунків. Але про це поки що дискутують самі депутати", - зазначив адвокат.

Окрім того, він нагадав про додаткові заходи впливу: штраф у розмірі 51 тис грн, якщо протягом 60 днів ви не уточнили свої облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет або ТЦК, шляхом внесення змін до санкції статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення; можливість затримання на три доби осіб, які порушили законодавство про оборону та мобілізацію, для з'ясування обставин.

"Можливо, штраф не буде таким космічним, як пропонується в законопроекті, але очевидно, що після спливу 60 днів очільнику ТЦК не потрібно буде доводити отримання вами повістки та думати, чи складати протокол, який станом на сьогодні є обов'язковим", - зазначив Сімутін.

Для цього, за його словами, доповнють статтю 258 КУпАП нормою, яка виключає необхідність складання протоколу. Тобто одразу буде виноситися постанова із штрафом. Також внесуть зміну до статті 210-1 Кодексу про адмінправопорушення, відповідно до якої постанову очільник ТЦК має право винести навіть через роки, збільшуючи строк притягнення до адмінвідповідальності від двох місяців до трьох років від дня вчинення або виявлення правопорушення.

Нагадаємо, що на Буковині затримали депутата, який за 5 тисяч євро на мікроавтобусі перевозив ухилянтів за кордон.

  • Вас може зацікавити:

Переправляв ухилянтів за кордон: на Одещині затримали директора підприємства, кадри

Закарпаття в лідерах: опубліковано рейтинг областей за кількістю ухилянтів

Вивозив ухилянтів за кордон: СБУ затримала організатора злочинної "схеми", фото