RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Вивозив ухилянтів за кордон: СБУ затримала організатора злочинної "схеми", фото

Служба безпеки викрила чергову схему виїзду за межі України військовозобов'язаних чоловіків, які ухилялися від мобілізації.

Про це інформує пресцентр спецслужби.

За даними силовиків, ухилянтам від мобілізації за грошову винагороду видавали підробні документи, аби вони мали змогу виїхати за межі України під виглядом багатодітних батьків.

Читайте також: "Відмазували" депутатів від ЗСУ: на Одещині викрили злочинну схему ТЦК, відео

Зловмисники шукали клієнтів серед призовників за допомогою оголошень в інтернеті. За підроблені документи про народження дитини та довідки про багатодітний склад сім'ї треба було заплатити від $4 тис. Одного з учасників нелегальної схеми затримали у Києві у серпні. Тоді 38-річний мешканець за 8 тисяч доларів збував військовозобов'язаному, який мав одну дитину, свідоцтва про народження ще двох "нащадків".

Організатора схеми вдалося затримати у Львові. Ним виявився 44-річний уродженець Черкащини, який особисто підбирав клієнтів, отримував анкетні дані військовозобов'язаних, які далі використовувалися для створення підробних документів. Ба більше, затриманий особисто виготовляв свідоцтва та у разі необхідності супроводжував клієнтів до пунктів пропуску.

"З метою конспірації організатор підпільного відділу державної реєстрації систематично переїздив з регіону в регіон, змінював адреси проживання, автівки, номери телефонів. Під час обшуку за місцем тимчасового проживання затриманого виявлено та вилучено мобільний телефон та сім-карти різних операторів зв’язку, в тому числі іноземного туроператора, які зловмисник використовував у протиправній діяльності", - йдеться в пресрелізі СБУ.

Чоловікам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332. Наразі триває розслідування для встановлення усіх фігурантів незаконної оборудки.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що в ДПСУ зробили заяву щодо ухилянтів за кордоном.

Вас може зацікавити:

Під Києвом затримали працівника ТЦК: облаштував вдома арсенал, кадри

На Одещині чоловік пройшов ВЛК, але відмовився від служби: як його покарали

"Добазікався": у Харкові затримали військового, який втік з частини на Полтавщині, відео