RU  UA  EN

Вівторок, 8 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.75
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

7 жовтня

Всі новини

Блокада кордону України: польський міністр підтримав фермерів і висунув вимоги до Єврокомісії

Польський міністр розвитку та технологій Кшиштоф Гетьман підтримав фермерів, що блокують кордон України, назвавши протести "цілком виправданими". Вважає, що Єврокомісія має надати кілька мільярдів євро, тоді ситуація на кордоні поліпшиться.

Про це повідомив в ефірі польського радіо Radio Zet.

Читайте також: Ці люди живуть у 19 столітті: польський політолог висловився про протести фермерів на кордоні з Україною

"Підтримую фермерські протести, так. Вони протестують за справедливу справу. Вони в розпачі і я розумію, що вони вийшли на дороги. Вони мають право протестувати, мають право виражати це різними способами. Вони в дуже складній ситуації. Витрати на сільськогосподарське виробництво надзвичайно зросли, а рентабельність сільського господарства різко знизилася", – заявив він.

Міністр наголосив, що ситуація на кордоні поліпшиться за певних умов, якщо до ситуації долучиться Європейська комісія.

"Єврокомісія знайде приблизно 4 млрд євро, щоб вивести з ринку в усьому ЄС 20 мільйонів тонн надлишків, які лежать на складах: пшениці, кукурудзи та ріпаку. Заплатити за нього і оплатити транспорт і відвезти в голодуючу Африку. Тільки так ми можемо врятувати ситуацію", - повідомив міністр.

Також заявив, що розуміє обурення української влади, однак закликав із розумінням поставитись до фермерів, адже Польща, за його словами, підтримувала Україну із перших днів повномасштабної війни РФ.

"Я б порадив своїм друзям з України бути більш чутливими і до питань не тільки польських фермерів... Фермери повинні мати можливість нормально працювати, а не блокувати дороги та стояти на прикордонних переходах. Враховуючи загальний характер наших відносин і те, як ми з першого дня підтримували Україну, я б обережно висловлював такі думки. Справа не в політиці", – додав Кшиштоф Гетьман.

Раніше ми розповідали, що попри вибачення польського міністра за вперше розсипане українське зерно польськими страйкарями, це сталося знову.

  • Вас також може зацікавити:

Це не провокація, але є одне "але": що мають зробити з польськими блокувальниками

Поляки заблокували шостий пункт пропуску на кордоні України: карта

Польські фермери ніяк не вгамуються і готують повну блокаду кордону