RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Мета – посіяти сумніви": європейська служба кібербезпеки повідомила про нову російську ІПСО

Російські хакери проводили розсилку електронних листів на адреси українських користувачів нібито від імені урядових органів України. Мета розсилки – змусити українців повірити, що "через війну вони не мають ліків, їжі та опалення", посіяти серед населення сумніви, що війну слід продовжувати.

Про це повідомляє Guildhall із посиланням на повідомлення служби кібербезпеки зі Словаччини.

Як приклад словацькі фахівці наводять листа, де хакери пропонують українцям урізноманітнити раціон через можливий дефіцит продовольства, де вказано два рецепти: "суп із кропиви" та "різотто з голубом". В іншому листі йдеться про те, що українцям слід розглянути можливість покалічитися, щоб уникнути мобілізації.

Читайте також : Хакери атакували телеканал і поширили фейки про війну в Україні

Фахівці назвали цю ІПСО "Operation Texonto" та уточнили, що вона була націлена на звичайних українців, місцеві органи влади та енергетичні компанії, а також на українців, які проживають за кордоном та російських опозиціонерів. Під час першої хвилі ІПСО листи було надіслано кільком сотням одержувачів в Україні. У другій хвилі листи розсилалися і в Європу, всі вони були написані українською мовою, з характерними для російських ІПСО помилками в перекладі практично в кожному реченні.

Разом із відносно нешкідливими листами, в рамках операції також виявили фішингову операцію проти української оборонної компанії у жовтні 2023 та агентства ЄС у листопаді 2023 з метою крадіжки даних для облікових записів Microsoft Office 365.

Пізніше хакери переорієнтували свій сервер на розсилку аптечного спаму, ймовірно, щоб замістити сліди або з метою заробити. Нова, комерційна спам-кампанія хакерів налічувала сотні повідомлень, надісланих користувачам у всьому світі.

У спецслужбі вказали на зв'язок авторів Texonto з відомим російським хакерським угрупуванням Callisto Group, яке отримало обвинувачення у США.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російські хакери зламали сайти низки українських ЗМІ та розмістили дезінформацію про "розгром підрозділів ЗСУ в Авдіївці".

· Вас може зацікавити

СБУ прийшла в "гості" до айтівця, який наводив ракети на місто: фото

Масштабні кібератаки та збої у роботі: у кого ще окрім "Нафтогазу України" виникли проблеми

У "Київстарі" спростували заяву СБУ, що хакери місяцями були у системі оператора