RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Призов до українського війська: чи можуть мобілізувати батька та сина

Під час дії воєнного стану в Україні багато громадян вважає, що мобілізувати можуть тільки одного працездатного чоловіка з родини. Проте такі судження є хибними.

Це пояснили юристи.

Читайте: Багатодітних чоловіків теж мобілізують? Юрист назвала умови

Чинне законодавство України не передбачає заборони для мобілізації батька та сина, але існують винятки для певних категорій осіб.

У родинах, в яких є жінка з інвалідністю, не може бути мобілізованим батько та син. Оскільки хтось один, відповідно до 23 статті Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" має здійснювати за нею догляд та матиме право на відстрочку від мобілізації. Тому, у такому випадку, чоловіки самі мають вирішити, хто з них буде мобілізованим.

Також батько, у якого є троє дітей на утриманні до 18 років та повнолітній син, не може бути мобілізованим, оскільки матиме право на відстрочку від мобілізації.

Нагадаємо, раніше юристи пояснювали, чи можна призвати батька, якщо син вже воює.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, яка воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Читайте також:

"Розгляд може затягнутися на тижні": в Раді назвали дату голосування за мобілізаційний законопроєкт

Електронних повісток точно не буде: стало відомо, які зміни внесуть до мобілізаційного законопроекту

"Докупив" собі третю дитину: ухилянт провернув "схему" втечі за кордон, але все пішло не так, фото