RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Чи можна призвати батька, якщо син вже воює: пояснення юриста

В українців виникає питання, чи законно під час загальної мобілізації призивати на службу чоловіка, якщо батько обмежено придатний, а його син вже воює у лавах ЗСУ.

Про це розповів юрист Ігор Ясько для Новини.LIVE.

Читайте: ТЦК перевірятиме на вулицях всіх чоловіків: що вирішили на Львівщині і наскільки це законно

За його словами, якщо серед підстав для відстрочки є лише служба повнолітнього сина та обмежена придатність, то такого громадянина можуть призвати, адже в Україні немає норм щодо кількості членів однієї родини, яких мають право мобілізувати.

"Тому можуть мобілізувати всіх придатних повнолітніх членів родини", — пояснив юрист.

Однак, мобілізації не підлягають жінки та чоловіки з однієї родини, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час війни з РФ.

Також не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) та чоловіка чи дружину, які проходять військову службу.

Юрист пояснив, що обмежена придатність у воєнний час не означає, що людина не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Її можуть мобілізувати з певними обмеженнями. Наприклад їх заборонено направляти на службу в десантно-штурмові війська, морську піхоту тощо.

Зазвичай такі громадяни несуть службу не на передовій, а частинах забезпечення, ТЦК, певних військових установах, організаціях чи навчальних закладах.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки українців втекли за кордон від мобілізації.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.


  • Вас зацікавить:

У Львові працівники ТЦК силоміць забрали паркувальника з роботи: відео і всі подробиці

Лазівок для ухилянтів стане менше: яких змін очікувати з мобілізацією-2024

Рахунок іде на сотні: де найчастіше та які вироки виносять "ухилянтам"