RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Виїзд чоловіків з України: які правила діють у березні

Чоловіки у березні можуть виїхати з України на підставах та за допомогою документів, які діяли до грудня 2023 року.

Нюанси пояснив адвокат Олег Лук'янчиков.

Він нагадав, що восени було оприлюднено лист Держприкордонслужби, у якому йшлося, що тих людей, які виключені з військового обліку за станом здоровʼя за наказом Міноборони про ВЛК №402, не можна випускати за межі України.

Читайте також: Поляки повністю заблокували один з КПП: у ДПСУ розповіли про ситуацію на кордоні

"Але якщо є запис, що виключений на основі частини 6 ст. 37 Закону про військовий обовʼязок і військову службу, тоді їх можна випускати. На сьогодні ми чітко бачимо неодноразові успішні перетини кордону”, - пояснив адвокат.

Лук'янчиков припускає, що наразі в Україні функціонує певна практика - чоловіків, виключених з військового обліку, випускають за межі України незалежно від того, який запис у військовому квитку — 402-й наказ чи ст. 37 Закону. Вже під Новий рік від чоловіків почали вимагати надати документи про відстрочку від мобілізації, але станом на сьогодні чоловіки можуть не надавати відповідну документацію.

"Люди виїжджають без проблем, хоча є винятки. Тобто якщо у вас є інвалідність, чи ви супроводжуєте людину з інвалідністю, або якась інша підстава, передбачена правилами перетину кордону, і у вас при цьому не оформлена відстрочка - не біда, можна їхати", - продовжив адвокат, пояснюючи норми законодавства.

Разом з тим, практика виїзду чоловіків за межі України може змінитися після ухвалення законопроєкту №10449, який передбачає посилення мобілізаційних заходів. За словами адвоката, правила виїзду військовозобов'язаних можуть змінитися ще до набуття чинності закону.

Раніше ми розповідали, що ухилянт провернув "схему" втечі за кордон, але все пішло не так.

Вас може зацікавити:

Хотів переплисти на матраці Тису: на Закарпатті затримали ухилянта, відео

Серед затриманих – воєнком: СБУ заблокувала ще п’ять схем для ухилянтів, фото

"Стиль military" не допоміг: на кордоні затримали нову групу ухилянтів, фото