RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вся інформація йде до ТЦК: які є важливі нюанси реєстрації шлюбу військовозобов'язаним

У Верховній Раді триває підготовка до другого читання закону про підсилення мобілізації, а якому понад чотири тисячі правок. А допоки в Україні продовжують діяти загальні правила призову. І в ситуації, коли військовозобов’язаний чоловік вирішує одружитись, він має подати оновлені особисті дані до ТЦК, проте це ще не означає, що чоловіка одразу мобілізують.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповіла юристка юридичної компанії "Приходько та Партнери" Діана Тернова.

Читайте також: Мобілізація 2024: у Раді розкрили важливі подробиці законопроекту

Вона наголосила, що при подачі заяви про реєстрацію шлюбу необхідно надати деяку інформацію, зокрема і про військову службу:

"...людина заповнює відповідні графи для надання інформації. Така заява включає в себе відомості стосовно відношення до військової служби. Таким чином, після реєстрації шлюбу, РАЦС дійсно повідомляє ТЦК про зміну сімейного стану особи".

Проте вона зауважила, що внесення актуальних даних до ТЦК ще не означає, що чоловіка одразу мобілізують. Вона вказує наступне:

"...після реєстрацію шлюбу одразу ніхто не мобілізовує, однак після реєстрації шлюбу особі потрібно оновити свої дані в ТЦК".

Юристка наголошує, що чоловіки призовного віку, військовозобов’язані та резервісти мають самостійно подати інформацію про зміну персональних даних строком в 7 днів до відповідних органів, де вони перебувають на військовому обліку.

Діана Тернова вказала також, що в ситуації судового процесу про розірвання шлюбу чи стягнення аліментів судові установи не подають цю інформацію в ТЦК.

Тернова також відповіла на питання про можливість відстрочки від служби за умов, якщо дружина військовозобов'язаного має 1 або 2 групу інвалідності. Вона вказала наступне:

"Можуть відмовити, якщо людина з інвалідністю має інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. Тобто один із варіантів коли можуть відмовити чоловіку у якого дружина з інвалідністю це коли у них є повнолітні діти".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи вручатимуть повістки українцям за кордоном.

  • Вас також може зацікавити:

Чи буде відстрочка журналістам під час мобілізації: нардеп озвучив відповідь

Мобілізація триває: кого призвуть до війська з 1 березня

В Україні мобілізують офіцерів запасу: кого призвуть у першу чергу